Google Ads Reklam Dönüşümlerinizi 10 Adımda Artırın!
Bu yazımda size Google Ads reklam dönüşümlerinizi 10 adımda nasıl artırabileceğinizden bahsettim. Türkçe anlamı “uyumlaştırma” olan optimizasyon kelimesi, dijital reklamcılıkta satışlarınızı ve diğer dönüşümlerinizi artırmak ve maliyetleri düşürmek için yapılan tüm adımlara verilen isimdir.
Google’da bir reklam çıktığınızda reklamın kurgusu kadar optimizasyon şekilleri de son derece önemlidir. Eğer bir reklamı kurgulayıp yayınladıktan sonra günlük optimizasyon çalışmaları yapmazsanız reklam maliyetleriniz zamanla artacak ve dönüşümleriniz de zamanla azalacaktır. Bunun önüne geçmek için sizlere ders niteliğinde harika bir rehber hazırladım! 🙂
Bugüne kadar sosyal medya ve Google’da birçok kurumsal firmanın reklam stratejileri için sayısız reklam kurguladım, yayınladım ve yönettim. Yılların verdiği tecrübeyle yaşadığım tüm optimizasyon süreç deneyimlerimi sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. 🙂 Bu rehber sayesinde siz de maliyetlerinizi azaltacak ve dönüşümlerinizi artıracaksınız!
1) Amaç ve Hedef Belirleme
Reklamınızı kurgularken ilk önemli kural kuşkusuz bir reklamı çıkarkenki amacınızdır. Reklamın amacı çok önemlidir. Gelişigüzel çıkılan bir reklamda asla istediğiniz sonucu alamazsınız. Bir e-ticaret siteniz var ve satışlarınızı artırmak mı istiyorsunuz yoksa bir mobil uygulamanız var ve uygulamanızın indirilme sayısını mı artırmak istiyorsunuz? Bir blog siteniz var ve web sitesi tıklamalarınızı / marka bilinirliğinizi artırmak mı istiyorsunuz yoksa web sitenize eklediğiniz bir formun potansiyel müşterileriniz tarafından doldurulmasını mı istiyorsunuz? Bir yola çıkarken amaç ve hedefiniz olmazsa istediğiniz yere varmakta güçlük çekersiniz. 🙂 Bu kural hayatın her alanında da böyledir!
2) Anahtar Kelime Optimizasyonu
Amacınızı ve hedefinizi belirledikten sonra ikinci kural elbette anahtar kelime optimizasyonudur. Anahtar kelimeler Google reklamları için hayati derecede önemlidir. Özellikle Google Arama Ağı reklamları tamamiyle anahtar kelimelerinize göre kurgulanmaktadır. Google Ads’in adının eskiden Google AdWords olmasının sebebi de budur.
Peki anahtar kelimelerimizi neye göre seçmeliyiz? Anahtar kelime analizlerini ve optimizasyonlarını nasıl yapmalıyız?
Her dijital pazarlama uzmanının yoğurt yiyişi farklıdır. Bunun için birçok araç, yöntem ve ücretli programlar mevcuttur. Ben bir dijital pazarlama uzmanı olarak önce Google Trends‘ten sektörle ilgili genel bilgiler ediniyor sonrasında Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracından anahtar kelime tahminleri alarak bu anahtar kelimelerin analizlerini yapıyor ve reklamımı bu şekilde kurguluyorum.
Anahtar kelime analizi yaparken Google Trends’e girmek ve buradan fikir edinmek zorunda değilsiniz elbette. Ama ben sektörü daha yakında tanımak için ilk adımda Google Trends’ten sıkı bir araştırma yapmayı tercih ediyorum 🙂
Google Trends bize araştırma yapmak istediğimiz kelime ve konuların detaylı olarak aranma hacimlerini verir. Hangi kelimeler, hangi ülke ve şehirlerde, hangi aylarda ne kadar aranma almış tüm bu bilgileri Google Trends’ten deneyimleyebilir ve sektör hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Google Trends’ten edindiğimiz genel bilgilerle Google Anahtar Kelime Planlayıcısı’na giriş yaparak burada yeni anahtar kelime fikirleri elde edebilir, arama hacimleri ve tahminlerini detaylı olarak görebilirsiniz.
Kullanıcıların Google aramaları düşündüğünüzden ve tahmin ettiğinizden çok ama çok farklı olabilir. Bu nedenle anahtar kelime analizi yaparken, Google Anahtar Kelime Planlayıcısı yolumuzu aydınlatan bir fenerdir adeta! 🙂
3) Anahtar Kelime Eşleme Optimizasyonları
Google Anahtar Kelime Planlayıcısı’ndan anahtar kelime tahmin ve önerileri aldıktan sonrada üçüncü adım anahtar kelime eşleme türleri ve optimizasyonlarıdır. Bu adım da Google reklam optimizasyonları konusunda son derece önemlidir.
Anahtar kelime eşlemeleri, potansiyel müşterilerinizin Google’da reklamlarınızı belirli kelimeleri yazarak arattığında, farklı kelime öbekleriyle arattığında ve hangi eklerle birlikte vs arattığında karşılarına her defasında çıkmanızı sağlayan optimizasyon modelleridir.
Eğer siz, anahtar kelime eşleme türlerinin ne olduğunu bilmezseniz reklamınızın performansı ve dönüşümleri azalacak, reklam maliyetleriniz artacaktır. Reklamınızın stratejisine en uygun eşleme modelini seçmezseniz reklamınız hedeflediğiniz kitle ile alakasız kişilere gösterilebilir bu da reklam performansınızı ve dönüşümlerinizi düşürebilir.
Anahtar kelime eşleme türleri
Geniş eşleme / geniş eşleme düzenleyici, sıralı eşleme ve tam eşleme olmak üzere temelde 3 çeşit anahtar kelime eşleme türü mevcuttur.
Geniş eşlemede tüm anahtar kelimelerinizi kapsayan bir eşleme türüdür. Reklamlar yazım yanlışı, eş anlamlı kelimeler, alakalı aramalar ve diğer alakalı varyasyonları içeren aramalarda gösterilebilir.
Sıralı eşlemede reklamlar, bir kelime öbeğiyle eşleşen veya bu kelime öbeğinin, önünde ya da arkasında ek kelimeler bulunan yakın varyasyonlarını içeren aramalarda gösterilebilir.
Tam eşlemede ise reklamlar, tam terimle eşleşen veya tam terimin yakın varyasyonları olan aramalarda gösterilebilir. Reklam stratejinize en uygun eşleme modelini seçerek reklamlarınızı en iyi şekilde optimize edebilirsiniz.
Geniş eşleme düzenleyici genel olarak yukarıda belirttiğim geniş eşlemeye benziyor ancak geniş eşleme düzenleyici, reklamları yalnızca artı işaretiyle (+erkek ayakkabıları) belirtilen kelimeleri veya bunların yakın varyasyonlarını içeren aramalarda gösterir.
Kelime eşleme türleri ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Konuyu dağıtmamak açısından kelime eşleme türleriyle ilgili detaylı yazımı ilerleyen günlerde yayınlayacağım. 🙂
Markanıza ve dijital pazarlamada hedeflediğiniz stratejiye göre size en uygun eşleme modelini seçmelisiniz. Eğer tam eşleme ya da sıralı eşleme yaparsanız reklamınızın gösterilme sayısı azalabilir ancak anahtar kelimeleri iyi analiz ederek belirlediyseniz bütçenizi gereksiz harcamanızın önüne geçebilirsiniz. Ayrıca her gün negatif anahtar kelime optimizasyon çalışması yapmanıza da gerek kalmaz.
Eğer geniş eşleme seçeneğini kullanırsanız reklamınızın gösterilme ve tıklanma artacak ancak bu reklam modelinde anahtar kelime analizini ne kadar iyi yaparsanız yapın sistem zaman zaman reklamınızla alakasız kişilere reklamınızı gösterebilir bu da zamanla reklam performansınızı düşürerek bütçenizin de boşa gitmesine sebep olabilir. Eğer geniş eşleme ya da geniş eşleme düzenleyici kullanıyorsanız her gün günde en az birkaç defa negatif anahtar kelime optimizasyon çalışmaları yapmanız gerekmektedir.
Ben müşterilerim için genellikle geniş eşleme düzenleyici seçeneğini kullanıyorum. İyi bir anahtar kelime analizi yapıyor, farklı uzantı ve kelime grupları ekliyor, reklamımızın alakalı olarak gösterilme oranını ve alakalı tıklanma oranını artırıyorum. Bunun arka planında sürekli (bütçenin büyüklüğüne göre günde en az 4-5 kez) negatif anahtar kelime eşlemeleri yaparak alakasız tıklanmaların da önüne geçiyorum.
4) Negatif Anahtar Kelime Eşleme Optimizasyonları
Bizim için hayati önem taşıyan bir diğer optimizasyon çeşidi negatif anahtar kelimelerdir. Reklamlarınızın bazı terimlerle yapılan aramalarda gözükmesini ve paranızın boşa gitmesini istemezsiniz. Örneğin sadece erkek spor ayakkabı satan bir şirketiniz varsa kadın spor ayakkabı ya da erkek bot vb aramalarda görünmek istemeyebilirsiniz. Bunun için eksi işareti ile belirtilen bir negatif anahtar kelime ekleyebilirsiniz (-kadın ayakkabı).
Google reklamlarınız devam ederken gün gün Google Ads‘e giriş yaparak müşterilerinizin sizi hangi kelimelerle aratarak hangi reklamlarınıza tıkladıklarını görebilirsiniz. Özellikle geniş eşleme stratejisini kullanıyorsanız alakasız tıklamaları düşürmek için her gün günde en az 1 defa negatif anahtar kelime eşlemesi yapmanızı kesinlikle öneririm.
5) Reklam Uzantıları Ekleme
Reklamlarınızın verimliliğini artıran özelliklerden birisi de kampanyalarınıza Reklam Uzantıları eklemektir. Reklamlarınıza telefon numarası, konum bilgisi, reklam açıklamaları, site bağlantısı uzantıları, ek açıklamalı snippet uzantıları ekleyerek reklamlarınızı daha dikkat çekici kılabilir, Tıklama Oranlarınızı artırabilir ve potansiyel müşterilerinize ulaşma konusunda daha başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Reklam Uzantıları oluştururken Google Ads reklam poltikalarını ihlal etmeden ilgi çekici ifadeler kullanmanız gerektiğini unutmayın.
6) A / B Testleri
Google reklamlarından iyi bir sonuç almak için tek bir anahtar kelime, tek bir reklam grubu, tek bir metin grubu yetmez. Birden fazla anahtar kelime, birden fazla reklam grubu, birden fazla metin grubu, duyarlı arama ağı reklamları gibi birden fazla hedeflemeler yaparak eldeki bütçeyi bu reklam gruplarına eşit olarak bölmenizi tavsiye ederim.
Zaman ilerledikçe bazı reklamların diğerlerinden daha kötü performans sergilediğini bazılarınınsa diğerlerinden çok daha yüksek performans sergilediğini göreceksiniz. Kötü performansa sahip reklamları durdurarak buradaki bütçeleri de iyi performans göstergelerine sahip reklamlara yatırabilirsiniz. Bu süreci kapsayan optimizasyon şeklinin adına A / B testleri denmektedir. Test edin, analiz edin, performanslarınızı iyileştirin! 🙂
7) Tıklama Oranı ve Maks TBM Optimizasyonları
Google reklamlarında bazı anahtar kelimeler, bazı reklam uzantıları ve bazı metin gruplarının tıklama oranları diğerlerine göre daha iyi performans gösterebilir. Size tavsiyem bu değerleri tek tek ölçmeniz ve tıklama oranları yüksek değerlere sahip göstergelerin bütçesini artırırken, tıklama oranları düşük göstergelerin bütçelerini düşürmenizdir. Çünkü tıklama oranı düşerse, reklam alaka düzeyi düşer. Reklam alaka düzeyi düşerse, kalite puanınız düşer. 🙂 Bu dengeyi asla unutmamak zorundasınız dostlarım.
Size daha çok getirisi olan, alakalı tıklama oranı diğerlerinden daha yüksek anahtar kelimlerinizin maksimum tıklama başına maliyet tekliflerini (Maks TBM) yükselterek reklamlarınızı Google arama motorunda rakiplerinizin reklamlarından daha da üst sıralara taşıyabilirsiniz. Tıklama oranı düşük anahtar kelimeden, uzantıdan, metin gruplarından al, tıklama oranı yüksek olanlara ekle! Bir nevi Robin Hoodçuluk diyebiliriz 🙂
8) Açılış Sayfası Optimizasyonu
Biz dijital pazarlama uzmanları ne kadar iyi optimizasyon yaparsak yapalım web sitesindeki bazı eksiklikler kalite puanımızı düşürerek reklamların optimize şekilde devam etmesini engelleyebilir. İşte bu noktada web sitesi geliştiricisiyle dirsek teması halinde çalışmamız reklamlarımızın optimizesi açısından iyi olacaktır.
Web sitesi mümkün olduğunca hızlı, reklamla alakalı (mümkünse landing page yapılmalı), mobil uyumlu, anlaşılır, sade, hatasız ve kullanıcı beklentilerini karşılayacak bir yapıda & tasarımda olmalıdır. Yavaş, reklamla alakasız, anlaşılması güç vb web siteleriyle başarıyı yakalamamız ne yazık ki oldukça güç, unutmayın.
9) Reklam Zamanı Optimizasyonu
Reklamların yayınlandığı zaman dilimi de reklam optimizasyonu için önemlidir. Örneğin siz hafta içi sabah 9 akşam 6 arasında telefonla destek sağlayan bir firmasınız. Müşterilerinizin beklentilerini karşılayamayacağınız bu saatlerin dışında reklamlarınız devam ederse, bu durum müşterilerinizin ihtiyaçlarına cevap veremeyeceğiniz için reklam performansınızı düşürecektir. Bu nedenle reklamın yayınladığı güne ve zamana dikkat etmeniz gerekmektedir.
10) Yerleşim Optimizasyonları
Özellikle Görüntülü Arama Ağı reklamları için son derece önemli bir optimizasyon adımıdır. Örneğin, Görüntülü arama ağı reklamlarıyla kullanıcıları çeşitli web siteleri ve uygulamalarda hedefliyorsunuz ve buralardan trafik almak istiyorsunuz. Benim önerim bu noktada mobil oyunlarda yerleşim hedefini kapatmanızdan yana olacaktır.
Bildiğiniz gibi mobil oyunlarda seviye atlama, oyun içinde yeni bir özelliğe sahip olmak vb için reklamlara tıklatma seçenekleri mevcut. Bu durum kullanıcıların sizin reklamlarınıza isteyerek değil oyunda bir görevi tamamlamak için tıklamalarına neden olabilir. Bu da bütçenizin boşa harcanmasına ve reklam performanslarınızın düşmesine sebep olabilir.
BONUS: Şu Diğer Mevzular
Biz dijital pazarlamacılar ne yaparsak yapalım reklamların optimize şekilde çalışması sadece bizim elimizde değildir. Örneğin görüntülü reklam çıkıyorsanız iyi bir art direktörle çalışarak görsellerinizi iyileştirmeli ve bu sayede potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmeli ve alakalı tıklamalar almalısınız. Bu ve bunun gibi noktalarda reklamların optimize çalışması için iyi bir art direktör, iyi bir yazılımcı ve iyi bir dijital pazarlama uzmanı ile çalışmanız sizin yararınıza olacaktır.
Bunun yanı sıra video reklamlarınızda iyi bir videographer ile çalışmanızı ve videolarınızın 30 saniyeyi geçmemesini öneririm. 30 saniye ve üzerindeki reklamların izlenme oranı oldukça düşük.
Son olarak, rekabet ölçümlerini kullanarak rakiplerinizin reklamları ve kendi reklamlarınızın sıralamalarını görebilir ve rakiplerinizi geçmek için yukarıda sıraladığım reklam optimizasyon adımlarına ağırlık verebilirsiniz. Ayrıca Google Ads performans planlayıcı ve reklam ön izleme teşhisi sekmelerini de günlük olarak takip etmenizi öneririm.
Google Ads reklam optimizasyon adımlarını başlıca 10 adımda sıraladım. Aklıma yeni optimizasyon adımları geldikçe ben bu listeyi sürekli olarak güncel tutacağım. Aklınıza takılanlar ve sormak istediklerinizi aşağıdaki Yorum Yap kutusundan bana iletebilirsiniz.
Profesyonel danışmanlık hizmetlerim hakkında bilgi için benimle ahmet@massivedigitalagency.com e-posta adresi aracılığıyla iletişime geçebilirsiniz.
Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel bilgiler, ipuçları ve gelişmeler için beni sosyal medyada takip edin!
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere! 🙂
Merhaba Ahmet;
Güzel ve anlaşılabilir bir anlatım olmuş tecrübene sağlık. Bu tür anlatımların devamını dilerim.
Merhaba Tunçer Bey,
Yorumunuz için çok teşekkür ederim, sevgiler. 🙂
hocam süper içerikti.lütfen zaman zaman güncelleyin.severek ve ilgiyle takipteyim.emeğinize sağlık.