Google Ads

Bir Google Ads Kampanyasının Bütçesi Nasıl Hesaplanır?

Merhaba sevgili dostlarım! Bu yazımda sizlere bir Google Ads (AdWords) kampanyasının bütçesi nasıl hesaplanır bunu detaylı olarak anlatacağım.

Google Ads kampanyaları sektörden sektöre, mevsimden mevsime, aydan aya, lokasyondan lokasyona, kullandığınız anahtar kelimelerden anahtar kelimelere, web sitenizin hızına göre vs değişiklikler göstermektedir.

Bir sektörde ne kadar rekabet varsa o sektördeki reklam maliyetleri de o kadar fazladır. Ancak bu maliyeti düşürmek tabii ki sizin elinizde.

Google Ads reklam maliyetlerini düşürmek

Bir sektörde rekabet oranı yüksekse o sektördeki anahtar kelimelerin TBM (Tıklama Başına Maliyet) rakamları çok yüksek olur. İşte bu noktada anahtar kelimelerinizi nokta atışı olacak şekilde çok iyi belirlemelisiniz. Gereksiz anahtar kelime kullanımından kaçınmalısınız. Anahtar kelimelerinizi kampanya stratejinize uygun bir anahtar kelime eşleme modeli ile yapmalı, günlük olarak negatif anahtar kelime eşleme çalışmaları yaparak maliyetleri düşürmelisiniz.

Eğer bir sektörde rekabet çoksa ve sizin Google için ayırdığınız reklam bütçeniz düşükse Google Arama Ağı reklamları yerine Google Görüntülü Arama Ağı’nda remarketing reklamları da tercih edebilirsiniz. Remarketing reklamlarının TBM rakamları düşük olduğundan bütçenizi Arama Ağı reklamları kadar zorlamayacaktır.

Google Ads reklamlarında maliyet hesaplama

Diyelim ki bir müşteri ile görüşme aşamasındasınız. Kendileri Google Ads reklamlarında yapacakları harcamalar için sizden bir reklam bütçesi önerisinde bulunmanızı istediler. Bir Google Ads reklamı vermeden önce yapılması gereken ilk adım reklam bütçesi çalışmasıdır. Reklam bütçesi çalışması karanlık olan yolunuzu aydınlatacak ilk adım olacaktır.

1) Google Trends kullanın

Benim bütçe çalışması için yaptığım ilk adım Google Trends’i kullanmak. Belirli anahtar kelimeleri Google Trends’e yazarak mevsimsel arama oranlarına bakarım. Buradaki oranlar bana mevsimler ve rekabet ile ilgili tahmini sonuçlar verecektir.

2) Yeni anahtar kelimeler keşfedin

İkinci adımda iyi bir anahtar kelime listesi oluşturmanız gerekmektedir. Anahtar kelime listesi oluştururken kullanacağınız kelimeler ve kelime eşleme türleri sizin reklam bütçenizi belirlemenizde en önemli adımlardan birisidir. Örneğin siz sadece kadın çantası satan bir firmayla çalışacaksanız anahtar kelimenizde “çanta” vb genel ifadeler asla bulunmamalıdır.

Daha nokta atışı, size boşa harcama yaptırmayacak kelime ve kelime grupları kullanmalısınız. İnsan beyni sınırlıdır. Birçok kelime grubu ve kombinasyonu sizin aklınıza gelmeyebilir. Bu noktada Google Ads paneline girerek, Google Anahtar Kelime Planlayıcısına giriş yaparak yeni anahtar kelimeler keşfedebilirsiniz. Burada hangi kelimelerin ne kadar arandığını, kelime ve kelime gruplarındaki rekabet düzeylerini ve bütçenize en uygun kelime gruplarını öğrenebilirsiniz.

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı

3) Arama hacmi ve tahminleri alın

3. adımda arama hacmi ve tahminleri almanız gerekiyor. Bu bölüme anahtar kelimelerinizi girebilir, reklam kampanyanızın aktif olacağı ayı ve dönemi ayarlayabilir, reklamınızın dili, aktif olacağı bölgeler gibi ayarlamaları yaparak belirlediğiniz hedef kitleniz doğrultusunda belirlediğiniz anahtar kelimeler için Google Ads tarafından size verilen ortalama bir reklam bütçesine sahip olabilirsiniz.

Örneğin biz Silivri’de ev ve daire satan bir gayrimenkul şirketiyiz ve anahtar kelimelerimiz de aşağıdaki gibi (anahtar kelime sayıları çoğaltılabilir, aşağıdaki ekran kaydı örnektir.) olsun.

Google Ads Arama Hacmi ve Tahminleri Alın

4) Negatif anahtar kelime eşleme yapın

Tahminler bağlantısının yanında yer alan Negatif Anahtar Kelimeler’e tıklayarak negatifleme çalışması yapın. Örneğin siz sadece ev satan bir gayrimenkul şirketi olabilirsiniz. Ancak kiralık ev arayan internet kullanıcıları “sahibinden kiralık ev” vb aramalar yaparak kampanyalarınıza tıklayabilir bu da reklam maliyetlerini yükseltebilir. Bu nedenle bütçe çalışmanıza negatif anahtar kelimeler ekleyerek de bütçeyi optimize edebilirsiniz.

Biz yukarıdaki anahtar kelimelerimiz doğrultusunda, sadece İstanbul bölgesinde Türkçe dil bilenlere, Aralık ayında bir reklam çıkmak istediğimizi varsayalım. Sağ alttaki başla’ya tıklayarak dil, bölge, reklamın verileceği tarih ve yerleri ayarladıktan sonra Google Ads tarafından bize önerilen ortalama reklam bütçesine ulaşabiliriz.

Biz Aralık 2019’da İstanbul’da, Türkçe dil bilen kişiler ilgili aramaları yaptığında günde sadece 7,46 TL harcayarak 1,2 konumda olabiliriz. Yani biz aylık ortalama 180 TL harcayarak bu kampanyamızdan oldukça iyi sonuçlar elde edebiliriz.

Bu rakam elbette ortalama bir rakam olmakla birlikte Google’ın bize sunduğu bir değerdir. Bu rakamda değişiklikler olabilir. Örneğin web siteniz yavaş açılıyorsa, reklam metinleriniz etkili değilse, rekabet puanınız düşükse, reklamınız Google reklam politikalarına uygun değilse, rakipleriniz profesyonel bir Dijital Pazarlama Uzmanıyla çalışıyorsa, reklam çıktıktan sonra günlük optimizasyon çalışmaları yapmazsanız bu durumlar da reklam maliyetlerinizin artmasına neden olabilir.

Bu durumların tersi bir durum olması halinde reklam maliyetleriniz düşebilir. Yani bu rakamların Google tarafından verilen ortalama değerler olduğunu unutmayın ancak bu rakamlar reklam maliyetleri ve bütçelendirme konusunda size ciddi anlamda yol gösterecektir.

Bir Google Ads kampanyasının reklam maliyetini hesaplamak işte bu kadar kolay dostlarım. İş iyi bir anahtar kelime listesi çıkarmak, reklam stratejinize uygun bir anahtar kelime eşleme türünü belirlemek ve iyi bir reklam kurgusundan geçmektedir.

Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel bilgiler, ipuçları ve gelişmeler için beni sosyal medyada takip edin!

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu