Growth Hacking Nedir?
Growth Hacking, geçmiş yılların en popüler terimlerinden biriydi ve 2021’de de durum değişmedi. Ayrıca danışmanlar, pazarlamacılar ve girişimciler growth hackingi işlerini büyütmenin en iyi yollarından biri olarak görüyor. Hatta growth hacking terimine pazarlamanın geleceği gibi anlamların dahi yüklendiğini duymuş olabilirsiniz.
Bu yazıda, growth hackingin nedir? ve ne mantıkla çalışır, growth hacker ne iş yapar? ve becerileri nelerdir? Net bir şekilde tanımlayacak ve açıklayacağım. Keyifli okumalar dilerim. 🙂
Growth Hacking Ne Anlama Gelir?
Growth hacking, yani büyüme korsanlığı, veriye ve deneye dayanan süreçler aracılığıyla sadece büyümeye odaklanır. Büyüme korsanı (growth hacker) ise ürünü optimize eder ve farkındalıktan marka elçiliğine kadar uzanan müşteri yolculuğunda sistematik olarak yeni büyüme fırsatları araştırır.
Growth hacking kelimesini ilk kez 2010’da pazarlamacı Sean Ellis kullandı. Kendisi şu an GrowthHackers.com CEO’su olarak kariyerine devam ediyor. Ellis’in icadı sonrası terim, sınırlı bütçe ve kaynaklar nedeniyle işe yeni başlayanlar arasında epeyce popüler oldu. O zamandan beri, daha fazla insan kendini growth hacker, büyüme pazarlamacısı, teknik ya da veri odaklı pazarlamacı veya büyüme başkanı olarak adlandırmaya başladı. Hatta dahası, Uber, TikTok veya Shopify gibi şirketler kendi Başkan Yardımcısı/Büyüme Başkanı ve özel büyüme ekiplerine sahip.
Growth Hacking ile Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?
Farkın bazen o kadar da büyük olmadığını itiraf etmeliyim. Özellikle kurumsal iş dünyasından pek çok kişi, açıklamayı basit tutmak amacıyla (ayrıca “hack” kelimesiyle ilgili kötü çağrışımlar olduğu için) growth hacking yerine “büyüme pazarlaması” terimini kullanıyor.
Growth hacking ve pazarlama arasında 6 fark vardır:
• Growth hacker (büyüme korsanı), büyüme fırsatlarına odaklanırken, pazarlamacı genel olarak halihazırdaki marka yönetimi ve günlük pazarlamayla ilgilenir.
• Pazarlamacılar çoğunlukla farkındalık ve ilgi kısmıyla ilgiliyken growth hackerlar, karar ve aksiyonu da kapsayacak şekilde tüm dönüşüm hunisine odaklanır.
• Growth hacker, ufak çaplı deneyler yapar. Pazarlamacı genel olarak daha büyük çaplı ve uzun vadeli projeler üzerinde çalışır. Ayrıca pazarlamacılar hangi aksiyonların en iyi sonuçları verdiği gibi konuları test eder.
• Growth hacker, genellikle pek çok pazarlama departmanını kapsamayan şekilde veri odaklı çalışır.
• Growth hacker, pazarlamacıya kıyasla takım oluşturma, programlama ve otomasyon gibi teknik beceriler sahibidir.
• Diğer parametrelerin dışında growth hackerların asıl sorumluluğu, aktif müşterilerin elde tutulmasıdır. Dolayısıyla pazarlamacılara kıyasla ürün kısmında daha fazla yer alırlar.
Growth Hacker Ne İş Yapar?
Growth hacker (büyüme korsanı), işletmelerin müşteri kazanmasına ve onları elinde tutmasına yardımcı olmak için yaratıcı, düşük maliyetli stratejiler oluşturarak bunları kullanır. Bazen growth hackerlara büyüme pazarlamacıları da denir. Ancak büyüme korsanları sadece pazarlamacılar değildir. Mühendisler ve yöneticiler dahil herhangi bir ürün ya da hizmet sektöründe yer alan herkes büyüme korsanı olabilir.
Growth hackerlar, takıntılı, meraklı ve analitik olma eğilimindedir. Ayrıca sadece işi büyütmekle ilgili stratejilere odaklanırlar. Yenilikçi büyüme stratejilerini bilir, önceliklendirir ve test ederler. Neyin işe yaradığını görebildikleri için analiz yetenekleri oldukça gelişmiştir. İdeal growth hacker, büyüme önceliklerini nasıl belirleyeceğini, müşteri kazanımı için kanalları nasıl yöneteceğini, ve büyümeyi nasıl ölçeklendireceğini çok iyi bilir.
Growth Hacker Becerileri Nelerdir?
Growth hacker, hızlı çalışabilmeli ve bunu yapabilmek adına mümkün olduğunca bağımsız olabilmelidir. Büyüme korsanının programlayabilmesi, verileri yönetebilmesi ve tasarlayabilmesi önemlidir. Her konuda uzman olmak zorunda değildir. Ancak her koşulda, büyük resmi kendi başlarına yönetebilmeleri için temel konuları anlamak zorundadır.
Growth hacker olarak geniş beceri setine ihtiyacınız var. Problemlerin ana nedenlerini bulabilmek için veri bilgisi gerekir. Ardından, sorun çözümleri konusunda yaratıcılık devreye girer. Son olarak, growth hacker, çözümleri gerçeğe dönüştürebilmek için teknik becerilere ihtiyaç duyar.
Growth Hacker Hangi Teknik Becerilere Sahip Olmalıdır?
- Açılış sayfası oluşturabilmek
- Web sitesi kurabilmek (Genellikle WordPress’e hakim olmak)
- Renkleri, yazı tiplerini, markayı vb. anlayarak tasarım yapabilmek
- Adwords, Facebook, LinkedIn gibi kanallarda reklam yayınlayabilmek
- Temel HTML ve CSS bilgisi
- Google Etiket Yöneticisi, Google Analytics gibi izleme araçlarını kullanabilmek
- Dönüşüm oranı optimizasyonu, pazarlamada yapay zeka, web scraping, sohbet robotları ve API’ler gibi daha birçok kavram, teknik ve yazılım türü hakkında bilgi sahibi olmak
Growth Hacking Örnekleri
1- Dropbox ve Tavsiye Programı
Dropbox, müşterilerinin satın alma kanalları şeklinde çalışmasını sağlamak amacıyla tavsiye programı geliştirdi. Kullanıcılara, yeni kullanıcı olarak getirecekleri her arkadaş için 250 MB ekstra depolama alanı verdiler. Kişiler Facebook veya Twitter üzerinden kolayca davet edilebiliyor veya otomatik davetiye göndermek için e-posta kişileri içe aktarılabiliyordu.
Dropbox büyük başarıyla, 2008’in sonundaki 100 bin kullanıcıdan 2010’un başında 4 milyon kullanıcıya ulaştı! Ayda 2,8 milyon davetiye gönderildi. Çoğu kanal böylesine viral pazarlama stratejisiyle rekabet dahi edemez.
2- AirBnB ve Craigslist Entegrasyonu
AirBnB, Craigslist’i ilk yıllarında kullandı. Craigslist o zamanlar insanların ev kiralayabilecekleri en büyük forumdu. Dolayısıyla AirBnB’nin hedef gruplarının en aktif olduğu yer burasıydı. AirBnB, daha fazla bilgi arayan potansiyel kiracılara ulaşabilmek için Craigslist’e kullanıcı yerleştirdi. Daha sonra bu bağlantı aracılığıyla insanlara kendi tekliflerini göndermeye başladı.
Böylelikle, Craigslist’ten yeni müşterileri çekmeyi başardılar. İnsanlar AirBnB’de takılmaya devam etti. AirBnB bunu önce manuel olarak yaptı. Daha sonra otomatik olarak Craigslist’e yerleştirebilecekleri ve insanları çekebilecekleri bot kullanıcıyı geliştirdi.
E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?
https://www.ahmetbalat.com/roas-nedir-nasil-yapilir/
Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel gelişmeler için Telegram kanalıma abone olun: https://t.me/ahmetbalatcom