UTM Nedir? UTM Kodu Nasıl Oluşturulur?
Bir URL parametresi olan UTM nedir, UTM kodu nasıl oluşturulur ve nereye eklenir sorularının yanıtlarını verdim. Bu harika sayesinde reklam kampanyalarınızı daha iyi ölçerek reklamlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. 🙂
UTM Ne İşe Yarar?
UTM (Urchin Tracking Module) esasında link oluşturmak için kullanılan bir link kaynağıdır. UTM oluşturarak sosyal medya ve Google reklamlarınıza bu UTM kodlarını ekleyebilir, reklamlarınızın daha ölçülebilir bir hale gelmesini sağlayabilir, hangi reklam kampanyanızın daha etkili olduğunu ölçebilirsiniz.
Bir reklamın ölçülebilirliği ne kadar yüksekse kampanyalarınızdan aldığınız verim o kadar yüksek olur.
Diyelim ki potansiyel müşterilerinizin, web sitenizde yer alan bir formu doldurmasını ve oradan sizinle iletişime geçmelerini istiyorsunuz. Bunun için hem Google Ads’te hem de Facebook & Instagram’da 1’den fazla reklam çıkıyorsunuz.
İnsanlar reklam kampanyalarınız aracılığı ile sitenize giriyor, formu dolduruyor ancak hangi reklam kampanyanızın daha iyi sonuç verdiğini ölçmek istiyorsunuz. İşte UTM kodları tam olarak burada devreye giriyor. Reklam kampanyalarınızın her birine farklı UTM kodları ekleyerek hangi kampanyanızın daha etkili sonuçlar verdiğini ölçebilirsiniz. Yani hangi reklam kampanyanızdan gelen form doldurma sayısının diğerinden daha fazla olduğunu ölçebilirsiniz örneğin.
UTM’ler, Google Analytics’te kampanyalarınızı birbirinden ayırmanızı ve böylelikle hangi kampanyanızın daha iyi performans gösterdiğini anlamanızı sağlar. Kampanyalara farklı isimler vermek diyebiliriz. 🙂
UTM Oluştururken Bilmeniz Gerekenler
Google ve Facebook & Instagram reklamları için UTM eklemeyi size ayrı ayrı anlatacağım.
Facebook & Instagram reklam kampanyalarına UTM kodu eklemek
Yeni bir kampanya oluşturmak için Business Facebook‘a giriş yapın. Burada Reklam Yöneticisi‘ne tıklayın. Normal bir şekilde yeni reklam kampanyanızı oluşturun ve son adım olan reklam görselini eklediğiniz Reklam Kimliği alanına gelin.
Buraya geldikten sonra kreatifinizi oluşturarak reklamı yayınlamadan önce en alt kısımdaki Takip bölümüne gelin. Burada, Çevrimdışı Olaylar‘ın altında bulunan URL Parametreleri kısmına gelin.
Not: Bir reklam kampanyasına UTM kodu eklemek zorunlu değildir. UTM oluşturmadan da reklamlarınızı yayına alabilirsiniz.
Bu kısımda Bir URL Parametresi Oluşturun‘a tıklayın. Burada kampanyanız için bir UTM oluşturacağız. Örneğin benim kampanyam Instagram Akış’ta yer alacak, görselde illüstrasyon olan bir trafik reklamı olsun. Aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi boşlukları dolduruyorum. Sizin kampanyanızın da amacı neyse boşlukları ona göre doldurabilirsiniz. Boşlukları kesinlikle Türkçe karakterlerle doldurmayın. Boşlukları İngilizce karakterlerle doldurmanız gerekmektedir.
URL Parametrenizi oluşturduktan sonra Uygula’ya tıklayınız. Sistem, hedef linkinize otomatik olarak oluşturduğunuz UTM’i ekleyecektir. Tebrikler Facebook & Instagram kampanyanız için nur topu gibi bir UTM oluşturdunuz! 🙂 Kampanyanızı onaylayarak yayına alınması için değerlendirmeye gönderebilirsiniz.
Google Ads Reklamlarında UTM’in Kullanımı
Facebook & Instagram reklamlarında olduğu gibi Google Ads reklamlarına da UTM kodları ekleyerek reklam kampanyalarımızı ölçümleyebiliriz.
Google Ads’te yapılması gereken, UTM kodunun içerisinde olduğu hedef linkini alıp internet sitesinin yapıştırıldığı yere direkt olarak yapıştırarak reklamı yayına almak. Bunun için Google Ads’te reklam verir gibi kampanyanızı oluşturun ve metinlerin yazıldığı, reklamı yayına almadan önceki son ekrana gelin.
Yukarıdaki kısma gelin ve bekleyin. https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/ Bu adrese giriş yapın ve sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak aşağıdaki gibi doldurun.
Buradaki linki alıp aşağıda gördüğünüz yere direkt olarak yapıştırın ve kampanyanızı yayına alın. Google Ads’te UTM oluşturmak işte bu kadar basit.
UTM kodu nasıl izlenir?
Gelelim işin en önemli noktasına. UTM kodu oluşturduk, kampanyamıza ekledik ve diyelim ki kampanyamız da aktif. Ancak UTM kodunu nereden izleyeceğiz?
UTM kodlarını ben Google Analytics‘ten izliyorum. İlgili web sitesine yüklü olan Google Analytics hesabınıza giriş yaparak UTM kodlarınızı ve kampanyalarınızı izleyebilirsiniz. UTM, Google Analytics’te kampanyalarınızı birbirinden ayırmanızı ve böylelikle hangi kampanyanızın daha iyi performans gösterdiğini anlamanızı sağlar.
Google Analytics ile UTM izleme
Google Analytics hesabınıza giriş yapın. Edinme > Tüm Trafik > Kaynak Aracı kısmına tıklayın. Aşağıdaki kısma tıklayın.
Kampanyanın aktif olduğu ilgili tarih aralığını ayarladıktan sonra web sitenizin hangi kampanyalarınızdan daha çok tıklama aldığını, en çok dönüşüm sağlayan reklam kampanyalarınızı görebilirsiniz.
Örneğin formuzun en çok hangi kampanyanız aracılığı ile doldurulduğunu da buradan görebilirsiniz ancak bunun için Google Analytics’te önceden oluşturduğunuz bir Hedef (Goal) olmalı.
Yukarıda gördüğünüz gibi daha önceden oluşturduğum 3 farklı kampanyanın sonuçlarını burada görebiliyorum. Bu sayede bu 3 kampanyadan hangisinin daha iyi sonuç getirdiğini ölçümleyebilirim.
Bu yazımda sizlere reklam kampanyalarınızı daha iyi nasıl ölçebileceğinizi anlattım. UTM kodları ekleyerek kampanyalarınızı bu şekilde ölçebilir, satışlarınızı artırabilirsiniz.
Aklınıza takılanlar ve sormak istedikleriniz varsa aşağıdaki Bir Cevap Yazın kutusundan yazabilirsiniz.
Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel bilgi, gelişme ve ipuçları için beni sosyal medyadan takip edin. 🙂
Bir sonraki yazımda görüşme üzere!
Öneri içerik: https://www.ahmetbalat.com/google-ads-anahtar-kelime-planlayici-nasil-kullanilir/
Ahmet Bey merhabalar,
Bir sonraki yazınız Google ads te RIO hesaplama RIO raporu gibi bir yazı olursa çok sevinirim. Bilgiler için çok teşekkürler.
benim şimdilik bu konuda bir sorum yok ancak teşekkür etmek istiyorum.kampanyaları hazırlarken bu alanları çok merak ediyordum.bu yazı fikir sahibi olmamı sağladı.çok çok teşekkürler…
Merhaba Mustafa Bey,
Çok teşekkürler yorumunuz için 🙂
guzel bir çalışma olmuş elinize sağlık
Utm kodu nu çok araştırdım doğru makaleyi buldum tşkler
Ahmet bey bir makalenizi okudum ve takip ediyorum bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum