Haftalık Bülten

28 Şubat-6 Mart Haftalık Bülten

Yepyeni ve dopdolu bir haftalık bültenle yeni haftada karşınızdayım! Keyifli okumalar dilerim. 🙂

Her Pazartesi sabah haftalık sosyal medya gelişmeleri e-posta kutunuzda! Gelişmeler için bültene abone olun 🙂

*NOT: Haftalık e-posta bülteni Tanıtımlar veya Spam klasörlerine düşüyor olabilir. Lütfen kontrol ediniz.

Sosyal Medya Devlerinden Rusya için Yaptırımlar!

Sosyal Medya Devlerinden Rusya için Yaptırımlar
Sosyal Medya Devlerinden Rusya için Yaptırımlar!

Sosyal medya platformları Rusya’nın Ukrayna’yı işgali karşısında ABD, AB ve İngiltere’nin uyguladığı ambargolara destek veriyor. İlk olarak YouTube, birçok Rus kanalının para kazanma özelliğini kapatarak gelir elde etmelerini engelliyor. Bahsettiğim kanallar arasında Rusya’nın en büyük televizyon kanallarından biri olan Russia Today (RT) de var.

Kısıtlamaya giden diğer bir platform ise Meta oldu. Sosyal medya devi önemli bir adım atarak Rusya devlet medyasını engelledi. Böylelikle Rusya devlet medyası, Meta üzerinden reklam yayınlayamayacak ve gelir elde edemeyecek. Diğer yandan Meta, paylaşılan bir içeriğin yanlış olduğunu tespit ettiğinde ise bu içeriği akışta en aşağılara gönderecek. Dolayısıyla yanlış içerikleri daha az kişi görmüş olacak.

Son olarak Twitter ise Rusya ve Ukrayna’da reklam göstermeyecek. Platformun buradaki amacı, kamu güvenliği bilgilerinin ön plana çıkmasını sağlamak. Twitter, reklam kısıtlamasıyla birlikte kullanıcıların bilgilerini gizli tutmalarına yardımcı olmak adına dijital güvenlik kaynağı sayfası da oluşturdu. Platform diğer yandan savaşla ilgili yanlış bilgi paylaşan bot hesapları da inceleyecek. Ardından yanlış bilgi sunan içeriğe karşı yaptırım uygulayacak.

Peki sizler sosyal medya platformlarının savaş karşısındaki tutumları hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından paylaşmayı unutmayın.

E-Ticarette “Sahte İndirim” Dönemi Sona Eriyor!

E-Ticarette Sahte İndirim Dönemi Sona Eriyor
E-Ticarette “Sahte İndirim” Dönemi Sona Eriyor!

E-Ticarette “Sahte İndirim” dönemi 1 Mart’tan itibaren sona eriyor! TC Ticaret Bakanlığı, e-ticaret sitelerini kapsayan fiyat yönetmeliğini geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlamıştı.

Yönetmelik 1 Mart’tan itibaren yürürlüğe giriyor. Buna göre önce bindirim >> sonra indirim dönemi sona eriyor. E-ticaret sitelerinde ürünlerde üstü çizili fiyatlar son 30 günde faturalandırılmış gerçek fiyatlar olmak zorunda.

Yönetmelikte dikkat çeken diğer konu ise sahte yorumlar. Artık hiçbir e-ticaret sitesinde sahte kullanıcı yorumlarına izin verilmeyecek. Ürün yorumları ürünü satın alan gerçek kullanıcılara ait olmak zorunda.

*Resmi Gazete’ye internetten erişebilirsiniz.

Instagram’ın 2022 Algoritmasına Bakalım

Instagram algoritması 2022'de nasıl çalışıyor?
Instagram algoritması 2022’de nasıl çalışıyor?

Instagram’da paylaşımlarınızın öne çıkması için yapmanız gerekenleri ve yapmamanız gerekenleri sizler için derledim. 🙂

Instagram’da gönderi paylaştıktan sonraki ilk 1 saat içinde ne kadar çok organik etkileşim alırsanız sistem o paylaşımı o oranda öne çıkarıyor. Sonrasında sistem paylaşımınızı sizinle en çok etkileşime geçen kişilere gösteriyor. Dolayısıyla genelde düşünülenin aksine paylaşımlarınız, tüm takipçilerinize gösterilmiyor.

Instagram’da öne çıkmak istiyorsanız öncelikle platformda aktif olmalı ve düzenli paylaşımlar yapmalısınız. İnsanların ilgi duyabileceği, özgün, farklı, faydalı ve eğlenceli içerikler üretmelisiniz.

Paylaşımlarınıza mutlaka “Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?” gibi Harekete Geçirici Mesajlar eklemelisiniz. Organik takipçi sayınızı artırmak için ise Profil Ziyareti reklamları yayınlamalı ve içerik üreticilerle iş birliği yapmalısınız. Son olarak düzenli olarak Reels içerikler üretmelisiniz.

Instagram’da paylaşımlarınızın öne çıkması için önemli bir diğer konu ise “yapmamanız” gerekenler. İlk olarak beğeni, yorum ve etkileşim gruplarına katılmayın. Çünkü sistem bu hesapları tespit ediyor. Bu nedenle algoritma sizin öne çıkmanızı engelliyor.

Takipçi ve etkileşim satın almak, sayfa satın almak vb. durumlar algoritmanın çalışma yapısını bozuyor. Dolayısıyla paylaşımlarınız alakasız kişilere erişebiliyor ya da hiç etkileşim almıyor. Sizinle alakasız hesaplarla çekilişler yapmayın. Bu durum da hesabınızın algoritmasını bozuyor.

Takibe takip vb. ilerleme süreçlerini de önermiyorum. Bu durum hem prestij kaybına sebep oluyor hem de artık sistem sizi spamlıyor. Spam alan hesapların öne çıkma ihtimali azalıyor.

Peki siz öne çıkmak için neler yapıyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum! 🙂

Meta’dan Yapay Zeka Destekli Tercüman Hizmeti

Meta'dan yapay zeka destekli tercüme hizmeti
Meta’dan yapay zeka destekli tercüme hizmeti

Meta, başladığı çalışmalarla Metaverse ve fiziksel ortamlardaki dil bariyerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Teknoloji şirketi Meta, üzerinde titizlikle çalıştığı yapay zeka destekli evrensel tercümanı tanıttı. Şirket, projesiyle dünyadaki herkesin ihtiyaç duyabileceği türden bir çeviri yazılımı geliştirmeyi planlıyor.

Meta aslında projesinde iki alana odaklanıyor. Öncelikle makine öğrenim sürecini hızlandırarak kolaylıkla dili tercüme edebilen yapay zeka modelleri oluşturmak. İkinci olarak Evrensel Konuşma Tercümanı şeklinde çevirebileceğimiz “Universal Speech Translator” oluşturmak.

Evrensel tercüman bir metne ihtiyaç duymadan gerçek zamanlı olarak konuşmalarımızı diğer dile tercüme edebilecek. Fakat şimdilik araştırma süreci belirsizliğini koruyor. Dolayısıyla projenin hangi aşamalarının ne zaman bitebileceği de henüz belirsiz.

TikTok 2022 Kullanıcı Raporu Yayınlandı!

TikTok 2022 Kullanıcı Raporu Yayınlandı!
TikTok 2022 Kullanıcı Raporu Yayınlandı!

TikTok, yayınladığı raporuyla kullanıcı trendlerini yakalayabilmemizi ve uygulamadaki performansımızı en üst düzeye çıkarabilmemizi amaçlıyor.

TikTok’un yayınlamış olduğu bu rapor aslında platformun Sırada Ne Var (What’s Next) Raporu’nun ikinci baskısını içeriyor. 35 sayfalık rapor genel olarak TikTok içi pazarlama stratejinizi güçlendirmenize yardımcı olacak vaka çalışması örnekleri, marka trendleri ve kullanıcı ilgi alanları gibi bilgileri barındırıyor.

Raporun ana bölümü, hashtagler başta olmak üzere önemli trend konulara odaklanıyor. Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi raporda her trend için örnek olay incelemesi bulabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra hedef kitleniz için iyi performans gösteren gönderi türlerine ilişkin bilgilere de rapordan ulaşabilirsiniz.

TikTok 2022 kullanıcı raporunda vurgulanan beş ana konuyu şöyle özetleyebiliriz:

• Kişisel bakım konusunda en iyiler
• Birlikte üretmenin gücü
• Finansal hizmetler
• Tarifler ve yemek videoları
• Oyun kültürü

İncelemek isterseniz TikTok ‘Sırada Ne Var’ 2022 Raporu’nu buradan indirebilirsiniz.

YouTube, Yeni Analiz Seçenekleriyle Rekabeti Kızıştırıyor!

Youtube yeni analiz seçenekleri geliştiriyor
Youtube, Tiktok ile rekabetini kızıştırıyor!

YouTube, içerik üreticilerin platformdaki performanslarını iyileştirebilmeleri için analiz seçenekleri geliştiriyor.

TikTok ne kadar sektörün lideri gibi görülse de konu para kazanmaya gelince YouTube, imkanlarıyla her zaman öne çıkıyor. YouTube da kullanıcılarına platformda daha fazla zaman geçirebilmeleri adına yeni analiz araçları sağlamayı amaçlıyor.

YouTube’un sunacağı ilk yenilik ana hesabınızda, canlı yayınlarınızda, Shorts videolarınızda ve daha fazlasında ayrıntılı analizler sunmayı amaçlıyor.

Son olarak YouTube, içerik üreticilerin daha iyi fikirler üretebilmelerine yardımcı olmak için yeni istatistikler de geliştiriyor. Platform yaptığı anketlerle kullanıcılarına YouTube’da nelerin trend olduğu veya hangi videoların popülerliği artırdığı gibi konularda yardımcı olacak.

Aslında bu çalışmaları Google Search Console ve Google Trends hizmetleri gibi düşünebilirsiniz. YouTube, çalışmaların şu anda test aşamasında olduğunu ve ne zaman aktifleşeceklerini ise henüz bildirmedi.

Google, Hangouts’un Fişini Çekiyor!

Google, Hangout uygulamasını devre dışı bırakıyor!

Google’ın sevilen uygulaması tarih oluyor. Google, Workspace içerisindeki mesajlaşma sistemi tamamen Chat‘e taşıyacak. 22 Mart 2022 itibariyle tüm kullanıcılar zorunlu bir Chat’i tercih et seçeneğiyle karşılaşacak. Dolayısıyla zamanla herkes tamamen Chat uygulamasına geçecek ve böylece Hangouts tarih olacak.

Aktarma işlemi süresi ise yaklaşık 3 hafta. Tüm ayarlarınızın başlama zamanı ise kullandığınız Workspace’in yönetici ayarlarıyla ilişkili olacak.

Chat ve Hangouts’u eş zamanlı kullanıyorsanız süreniz 22 Mart’ta yalnızca Hangouts kullanıyorsanız ise 4 Nisan’da başlayacak. Yalnızca Hangouts kullanan kişiler 5 haftalık bir sürece sahip olacak. Yalnızca Chat uygulamasını tercih ettiğinizde Hangouts uygulamasını sadece kendi sitesinden veya uygulamasından kullanabileceğiz.

Bu geçiş aşaması, yalnızca Workspace kullanıcıları için geçerli ve Google şimdilik kesin bir tarih belirtmedi. Peki, siz Google’ın Hangouts uygulamasını kaldırması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda benimle paylaşmayı unutmayın. 🙂

Haftanın Yazısı:

28 Şubat-6 Mart Özel Günler

28 Şubat

Sivil Savunma Günü

1 Mart

Yeşilay Haftası (1 – 7 Mart)
Deprem Haftası (1 – 7 Mart)
Girişimcilik Haftası (1 – 7 Mart)

3 Mart

Dünya Yaban Hayatı Günü
Dünya Kulak ve İşitme Günü

Güncel gelişmeler için Telegram kanalıma katılın: https://t.me/ahmetbalatcom

Öneri İçerik: We Are Social & Hootsuite 2022 Global ve Türkiye Raporu
https://www.ahmetbalat.com/we-are-social-hootsuite-2022-global-ve-turkiye-raporu/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu