Sosyal Medya

Linkedin’de Kişisel Marka Yaratma ve Konumlandırma

Marka / Kişisel Marka

Marka, benzer ürünleri ya da hizmetleri başkalarının ürün ya da hizmetlerinden ayırt etmek üzere kullanılan ayırt edici bir işarettir.

Marka kavramı aslında şirket ve ürünler için kullanılan bir kavramdır. Ancak günümüzde dijitalleşmeyle birlikte bu kavram kişiselleşmiş ve Kişisel Markaterimi hayatımızda var olmuştur.

Sektörünüz, unvanınız ve mesleğiniz ne olursa olsun günümüzde dijital dönüşüme ayak uyduramıyorsanız iş hayatında da istediğiniz başarıyı yakalamanız zor olabilir.

Çok iyi bir İK Uzmanı, mükemmel bir Satış Uzmanı ya da son derece tecrübeli bir Finans Müdürü olabilirsiniz. Peki sizin işinizi bu denli iyi yaptığınızı yakın çevrenizden başka kaç kişi biliyor hiç düşündünüz mü?

Eğer sizin profesyonelliğiniz ve sektör bilginiz şirket içerisinde veya arkadaş ortamlarında sınırlı kalıyorsa burada biraz düşünün derim. Çünkü dijital dünyada kişisel marka yaratmak size tahmin bile edemeyeceğiniz kapılar açabilir.

Kişisel marka yaratmak ve konumlandırmak son derece kapsamlı bir konu olmakla birlikte bu yazımda sizlere kısaca Linkedin’de güçlü bir kişisel marka oluşturmanın adımlarından bahsettim! 🙂

Linkedin’de Güçlü Bir Kişisel Marka Yaratmak

Google sektörel aramalarda Linkedin profilinizi arama motoruna endeksleyerek sizin üst sıralarda çıkmanızı sağlayabilir. Bu platformda güçlü bir kişisel marka oluşturmanız dijitalde sizi ön plana çıkaracak, iş hayatı açısından sizi avantajlı kılacaktır.

Linkedin’de güçlü bir profil, akıllarda kalan bir kişisel marka oluşturmanız için gerekli adımları sırasıyla anlattım.

1)İnsanların Aklında Nasıl Kalmak İstediğinize Karar Verin

İnsanların aklında nasıl kalmak istiyorsunuz öncelikle buna karar vermeniz gerekmektedir. Birbirinden farklı çok sayıda ve çok büyük projelerde imzanız olabilir ancak insanlar sizi bir ya da en fazla iki projenizle / işinizle tanıyacaktır. İnsanların akıllarında kalmak zor ve hatırlatmalar olmadıkça akılda kalma süresi kısadır.

Örneğin Mark Zuckerberg Whatsapp, Instagram ve Frendsfeed gibi projelerin sahibi olmasına rağmen insanlar onu Facebook’un kurucusu olarak tanımaktadır.

Elon Musk’ın sahibi olduğu 4–5 şirket varken insanlar onu Tesla Motor ve Space X projeleriyle bilmektedirler.

Dijitalde kendinize keskin ve net bir çizgi belirleyerek insanların akıllarında daha kalıcı olabilir ve markanızı o çizgilerde inşa edebilirsiniz.

Keskin olmayan ve devamlı farklı alanlara dağılan bir profil hiçbir medya ortamında ilgi çekici değildir. Amatör durur ve insanlar tarafından dikkate alınmaz. Kendinize öncelikle bir ana unvan ve sonrasından gelecek bir yan unvan vermeniz sizi profesyonel göstermekle birlikte ulaşmak istediğiniz hedefler konusunda da size yön verecektir.

2)Linkedin’de Doğru Profili Oluşturma

İş hayatında tanıdığınız insanların sizi Linkedin’de kolaylıkla bulabilmesi ve sizi yeni tanıyan kişilerin sizi unutmaması açısından profil fotoğrafı ve cover görseli son derece önemlidir.

Profil kimliğiniz insanların sizin hakkınızda 0–2 saniye içerisinde bilgi sahibi olmanızı sağlar.

İsim ve soyisminiz gerçek hayatta nasılsa Linkedin’de de öyle olmalı. Öne çıkarmak istediğiniz iş unvanınızı burada kullanabilir eğer bir blog ya da kişisel web sitesi sahibiyseniz buna da profilinizde yer vererek kurumsal itibarınızı artırabilirsiniz.

Ben iş hayatında dinamikliğin etkilerine inanarak daha ciddi ve daha kurumsal bir fotoğraf yerine daha genç, daha dinamik, daha güler yüzlü ve daha kolay iletişim kurulabilen bir fotoğraf tercih ettim.

Mezun olduğunuz üniversiteyi ve yaşadığınız yeri de profilinize ekleyerek konum ve eğitim bazlı aramalarda öne çıkabilirsiniz.

Unvan seçerken özellikle Google’da trend olan unvanlara yer verirseniz Linkedin aramalarında öne çıkma oranınız artacaktır. İngilizce aramaların daha yoğunlukta olduğu ve Digital Marketing unvanı daha trend olduğundan Digital Marketing Manager unvanını kullanmayı tercih ettim.

Kadınlar için, eğer evlendiyseniz ve eşinizin soyadını aldıysanız isminize kızlık soyadınızı da eklemenizi tavsiye ederim. Üniversitede sizi tanıyan ve sizinle bağlantı kurmak isteyen kişiler evlilik soyadınızı bilemeyeceklerinden bu bağlantılara istemeden engel olabilirsiniz.

Son olarak kişisel (isminizle uyumlu) bir URL almanız da dijital itibarınız açısından önemlidir. Unutmayın. Linkedin URL’nizi CV, portfolyo ve mail adresinize ekleyeceğinizden isminizle uygun bir URL almanızı tavsiye ederim.

Örnek: https://www.linkedin.com/in/ahmetbalat/

3)Özet Yazısına Yer Verin

Bugüne kadar birçok büyük şirkette, yüzlerce projede çalışmış, çok fazla başarıya imza atmış ve yüzlerce konferansa katılmış olabilirsiniz. Ancak özet yazınızda sadece sizi siz yapan, kişisel marka itibarınızı yükseltecek sizi tanımayan insanların aklında kalmanızı kolaylaştıracak marka ve projelere yer verin.

Özet yazınız 2–3 paragraf arasında olmalı ve bu sayıyı asla geçmemelidir. Uzun özet yazıları okunmamakla birlikte sosyal medyada bu tip yazılara olan ilgi de azdır.

Çalıştığınız birkaç büyük marka, aldığınız birkaç büyük ödül ve katıldığınız birkaç büyük organizasyon özet yazısı için yeterlidir. Sizinle ilgili detaylı bilgi edinmek isteyen kişiler zaten profilinizi detaylı olarak inceleyecektir. Özet yazısı kısaetkileyicimerak uyandırıcı ve kışkırtıcı olmalıdır.

Özet yazılarında yapmadığınız işleri yazmanız ya da yaptığınız işi çok abartılı yazmanız itibarınızın düşmesine neden olabilir. Dikkat edin.

Özet yazılarınızda anahtar kelime kullanmaya özen gösterin. Anahtar kelime kullanımı son derece önemlidir. Google sizin Linkedin profilinizi arama motoruna çok hızlı bir şekilde kaydeder. Eğer özet yazınızda arama hacimleri yüksek kelimelere yer verirseniz Google aramalarında da kendi sektörünüzle ilgili aramalarda üst sıralarda görüneceksiniz.

4)Profesyonel İş Ağınızı Genişletin

Linkedin sıradan bir arkadaşlık sitesi değil profesyonel bir iş ağı platformudur. Dolayısıyla sektörünüzde size vizyon katacak bilindik isimleri Linkedin ağınıza ekleyerek iş ağınızı büyütmeniz oldukça önemlidir. İş ağınızı büyüterek sektörünüzle ilgili arama sonuçlarında görüntülenme oranınızı artırarak yaptığınız paylaşımların daha fazla kişiye erişmesini de sağlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra geniş bir iş ağı sektörünüzle alakalı etkinlik ve gelişmelerden haberdar olmanızı sağlayacaktır. Tanıdığınız kişilerden başlayarak ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi göz önünde bulundurup ağınızı genişletmelisiniz.

5)Becerilerinizi Sergileyin, Onaylatın, Referans İsteyin

Beceriler Linkedin’de son derece önemlidir. Becerilerin her biri aynı zamanda anahtar kelime olduğundan bunları kullanmaya önem vermelisiniz. Bir dijital pazarlamacı olarak beceriler kısmına “Social mediadigital marketing, digital advertising ve Google AdWords optimization” gibi onlarca beceri ekledim.

Bu yetenekleri ne kadar kişi onaylarsa bu anahtar kelimelerle örtüşen aramalarda o kadar fazla kişi tarafından görüntülenebilirsiniz. Bu yüzden iş arkadaşlarınızdan yetenek onaylamaları ve referans yazıları isteyebilirsiniz.

6)Onur, Ödül ve Sertifikalara Yer Verin

Bugüne kadar almış olduğunuz onur, ödül ve sertifikaları Linkedin’de ilgili bölümlere açıklamalarıyla birlikte eklemeyi sakın ihmal etmeyin.

Aldığınız ödül ve sertifikalar insanlar üzerinde kurumsal itibarınızı artıracak ve kaliteli bir marka bilinirliğinizin oluşmasında size yardımcı olacaktır.

7)Linkedin’de Aktif Olun

Linkedin’de ağınızı yeteri kadar genişlettikten sonra sektörünüzle ilgili gruplara katılın, iş hayatıyla ilgili paylaşımlar yapın ve alanında uzman kişilerle etkileşime girmeyi unutmayın!

İş hayatınızla ilgili gelişmeleri Linkedin’e aktararak dijital profilinize önem verin. Linkedin’de ne kadar aktif olursanız dijital iş dünyasında öne çıkma oranınız da o kadar artacaktır.

Dijital danışmanlık ve sosyal medya uzmanlığı için alanında profesyonel bir kişiden yardım almayı ihmal etmeyin. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu