Sosyal Medya

Sosyal Medya Raporu Nasıl Hazırlanır?

Sosyal medya yönetimi kadar sosyal medya raporunun oluşturulması da son derece önemlidir. Bu yazımda, sosyal medya raporu nasıl hazırlanır? Sosyal medya raporu hazırlanırken hangi performans ölçüm değerleri rapora eklenmelidir? Sosyal medya raporu oluştururken nelere dikkat etmeliyiz? Bütün bu soruları deneyimlerim doğrultusunda yanıtladım. 🙂

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır derler ya her sosyal medya uzmanının da rapor hazırlayışı elbette farklılık gösterir. Sosyal medya raporu hazırlarken elbette tek bir yol, tek bir doğru, tek bir strateji yoktur. Bugüne kadar yüzlerce sosyal medya ve dijital pazarlama raporu hazırlayan birisi olarak rapor hazırlarken izlediğim stratejileri size anlatmaya çalıştım. Elbette birçok rapor çeşidi var. Yazımı aylık sosyal medya raporunu dikkate alarak kaleme aldım.

Sosyal Medya Raporu Nasıl Hazırlanır?

Sosyal Medya Raporunuza Genel Bakış Sayfasıyla Başlayın

Demin de söylediğim gibi rapor hazırlamanın tek bir doğrusu yoktur. Tamamiyle kendi hazırladığım raporlardan ve müşterilerimin dönütlerinden faydalanarak bu yazımı yazdığımı hatırlatmak isterim. Rapora başlarken kapaktan sonraki ilk sayfaya kesinlikle geçtiğimiz aya genel bakış sayfasıyla başlarım.

Burada son 30 günde kaç tane platformdan kaç adet paylaşım yapıldığını, tüm 1 ay boyunca aldığımız Erişim, Etkileşim, Gösterim, Sayfa Beğenisi ve Takipçi Sayısını vb eklerim. Eğer reklam çıkıldıysa kaç adet sponsorlu reklam çıkıldığını da eklerim.

Rapor detaylı olduğundan müşterimin aradığını saniyeler içinde bulabilmesi için ben genelde özeti raporun en başında vermeyi tercih ediyorum.

Eğer o ay içinde sponsorlu reklamlar çıkıldıysa ikinci sayfada reklamlara genel bakış başlığıyla sponsorlu reklamlarla ilgili bir ekleme de yaparım.

Mecraları Tek Tek Ayırın

Sosyal medya raporu hazırlarken mecraları tek tek ayırmayı tercih ederim. Örneğin Facebook Son 30 Gün Verileri, Linkedin Son 30 Gün Verileri gibi verileri farklı sayfalarda mecra mecra rapora eklerim. Bu mecraları eklerken Takipçi Sayısı, Gösterim, Erişim, Etkileşim, Sayfa Beğenisi, Video İzlenme vb verileri açıklayıcı bir şekilde rapora eklerim.

Sosyal Medya Raporu Nasıl Hazırlanır?

Açıklayıcı Olun

Biz dijital pazarlama uzmanları gece gündüzümüz dijital ortamda geçtiğinden tüm metriklere ve performans ölçümlerine hakimiz. Tek sayfalık bir rapordan onlarca sayfalık strateji haritası çıkarabiliriz ancak müşterilerimiz bizim kadar bu konuda bilgili olmayabilir.

Rapora ekran kayıtları eklemek yerine ya da rapor hazırlama uygulamalarından yararlanmak yerine verleri bizzat elimle tek tek yazar ve her verinin ne anlama geldiğini mümkün olduğunca açıklamaya çalışırım.

Rapor hazırlarken karşımdakini sosyal medyaya dair hiçbir şey bilmiyormuşçasına kabul ederek raporu buna göre kurgularım.

Sade, Anlaşılır ve Okunaklı Bir Rapor Hazırlayın

Benim raporlarım genelde çok sayfalı olur. Bu nedenle aylık toplam verileri ilk iki sayfada verir sonrasında detaylı verileri sayfalara bölerek proje ortaklarım için açıklayıcı bir rapor oluşturmaya çalışırım. Nasıl bir ürünü satın alırken ürün paketinin tasarımı satın alma davranışlarını etkiliyorsa raporun tasarımı da müşterilerinizin beğeni algısı için son derece önemlidir.

Raporu hazırlarken şık ve modern bir tasarıma sahip olmasına dikkat edin. Raporun şık ve modern olması kadar okunaklı olmasının da son derece önemli olduğunu unutmayın. Eğer birlikte çalıştığınız bir grafik tasarım uzmanı varsa rapor içeriğini bitirdikten sonra kendisine özel bir tasarım da yaptırabilirsiniz.

Tekrar söylüyorum, ürünün tasarımı ve paketi ne kadar çekiciyse raporun etkileyiciliği de o kadar fazla olur. 🙂

Önceki Aylarla Karşılaştırmalar Yapın

Müşterilerin görmek istediği verilerden birisi de büyüme planıdır. Müşteriler sizinle çalıştıkları süre boyunca yolun başlangıcından şu anda bulunduğunuz noktaya kadarki büyüme rakamlarını görmek ister.

Bu nedenle raporuma kesinlikle ay ay büyüme rakamlarını şeffaf bir şekilde eklerim. Takipçi sayısı kaçtı şu anda ne kadar? Etkileşim, Gösterim, Erişim, Video İzlenme, Web Sitesi Trafiği ve Mesaj gibi metrikler sayfalarınızın büyüme rakamlarını açıkça gösterebilir.

Ay ay sürekli bir büyüme olduğu gibi bazı aylar performans ölçümlerinde artış bazı aylarsa bu ölçümlerde azalmalar olabilir.

Eğer geçtiğimiz aylara göre sayfaların performanslarında düşüşler varsa bu düşüşlerin nelerden kaynaklandığını mecra mecra açıklayın. Eksiklerinizi ne kadar kısa sürede fark ederseniz büyüme rakamlarınızda o kadar hızlı artış yaşarsınız.

Eğer büyüme rakamlarınız sabit bir şekilde artıyorsa bu büyümenin nelerden kaynaklandığını müşterilerinize açıklayın.

Örneğin: “Bu ay Instagram’daki çekilişimiz sayesinde performans metriklerimiz zirve yapmışken, önümüzdeki ay da bu artışı devam ettirebilmemiz için çekilişlere devam edebilir, X tutarında sponsorlu gönderiler çıkabiliriz” şeklinde açıklayıcı olun.

Performansı Yüksek Paylaşımlarınızı Öne Çıkarın

Ay içerisinde bazı paylaşımlarınızın performansı yüksekken bazı paylaşımlarınızın performansı düşük olabilir. Performansı en yüksek 2-3 paylaşımınızı sunuma ekleyerek hem müşterinizi olumlu anlamda etkileyebilir hem de hangi paylaşımların sosyal medya hesaplarınızın performansını artırdığını açık bir şekilde görerek bir sonraki ayın paylaşım stratejilerini de buna göre belirleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Hesaplarınızdan Gelen Trafiği Önemseyin

Eğer müşterinizin bir web sitesi varsa ve sosyal medyada web sitesi trafiğini artırmaya yönelik bir strateji izliyorsanız sosyal medyadan gelen web sitesi trafiğinin son derece önemli olduğunu unutmayın.

En fazla web sitesi trafiğinin hangi mecralardan geldiğini, hangi içeriklerinizin web sitesi trafiğini artırdığını ve hangi saatlerde yaptığınız paylaşımların web sitesi trafiğine katkısını kesinlikle sunumunuza ekleyin.

Bir Sonraki Ayın Stratejilerinden Bahsedin

Sosyal medya raporu hazırlarken verilere dayalı bir strateji planı oluşturmak biz dijital pazarlama uzmanlarının en önemli işlerinden birisi olmalıdır. Dolayısıyla verileri sunuma ekledikten sonra son sayfada bir sonraki ayın strateji planlarından kesinlikle söz edin.

Elinizde ne kadar çok veri varsa bir sonraki ayın stratejisini belirlemek de o kadar kolay olur. Bu nedenle bir sonraki ayın stratejisini belirlerken eski raporları da gözden geçirin.

Hangi paylaşımlar ve uyguladığınız hangi stratejiler sayfalarınızın performansını ve müşterinizin kazancını artırdığını iyi şekilde analiz etmeniz gerekmektedir. Bir sonraki ayın planını hazırlarken müşterilerinizin de görüşlerini asla göz ardı etmeyin.

Aklınıza takılanlar ve sormak istediklerinizi aşağıdaki Bir Cevap Yazın kutusundan bana iletebilirsiniz!

Sosyal Medya Danışmanlık Hizmetlerim hakkında bilgi almak için bana ahmettbalat@gmail.com adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel bilgiler, ipuçları ve gelişmeler için beni sosyal medyada takip edin!

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere! 🙂

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu