Dijital Pazarlama

Criteo Reklamları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dijital pazarlamada var olan yoğun rekabet ortamında bazı markalar stratejilerini çeşitlendirmek ve reklam kampanyalarını etkili hale getirmek için Criteo Reklamları‘nı tercih ediyor.

Bu yazımda sizlere Criteo nedir ve nasıl kullanılır bunu anlattım. 🙂

Criteo Nedir?

Criteo, 2005 yılında Fransa’da kurulan ve e-ticaret vb sitelerin dijital pazarlama stratejilerini geliştirmek ve dönüşüm sayılarını artırmak için çözümler üreten pazarlama şirketidir.

Criteo reklamlarının amacı kişiselleştirilmiş yeniden hedefleme (retargeting) ile görsel reklamcılığını (display marketing) ön planda tutarak firmaların dönüşüm sayısını / satışlarını artırmaktır. Criteo reklamlarının pek çok kurum tarafından tercih edilmesinin ana nedeni, zaman zaman Google reklamlarından daha etkili sonuçlar getirebilmesidir.

Bir diğer önemli özellik de potansiyel müşterilere sunulan reklamların, bu müşterilerin ilgi alanlarına göre oluşturulması ve onları satın almaya teşvik etmesidir.

Herkesin az çok bildiği üzere, ziyaret ettiğiniz web siteleri, çerezler aracılığıyla hakkınızda pek çok bilgi edinebiliyor. Criteo reklamları da tam olarak bu yöntem ve mantık ile hareket ediyor. Web sitesindeki hareketleriniz, ilgilendiğiniz ürünler, web sitesinde ne kadar kaldınız, neye daha fazla tıkladınız gibi veriler çerezler aracılığı ile kaydediliyor. Bu işlemlerle birlikte müşteriye özel, kişiselleştirilmiş reklamlar oluşturuluyor.

Criteo’nun Farkı Nedir?

Criteo’da yapılan reklamlar Google’daki dinamik görüntülü reklamlar aracılığıyla da yapılabiliyor. E ozaman Criteo’nun Google Ads’ten farkı nedir diye düşünebilirsiniz. Criteo’nun da elinde tıpkı Google Ads’teki gibi veriler bulunuyor ve bu verilerden yararlanarak dönüşüm sayılarınızı artırmak için çalışmalar yapabiliyorsunuz.

Farkı ise şurada, Criteo’nun makine öğrenme sistemi Google Ads’e benzer olsa da farklı öğrenme yapılarına sahip. Eğer elinizde remarketing için son 1 ayda 90.000+ kişilik bir veri varsa Criteo’nun performansı Google Ads’e oranla daha etkili olabiliyor. Bu nedenle bazı firmalar Google Ads ile birlikte Criteo firmasıyla da çalışmayı tercih edebiliyor.

Criteo Nedir? Nasıl Kullanılır?
Criteo Reklamları

Criteo’nun Amacı Nedir?

Şöyle bir örnek vermem gerekirse; Bir e-ticaret sitesine girdiniz, herhangi bir ürüne baktınız, aldınız ya da almadınız ve siteden çıktınız. Belirli bir sürenin ardından internette vakit geçirirken, baktığınız o ürün ya da benzer ürünler defalarca karşınıza çıkar. Satın alma işlemi gerçekleştirmediyseniz, gördüğünüz tüm reklamlar sizin o ürünü satın almanıza yöneliktir. Satın aldıysanız da belki o üründen çok memnun kalacak ve bir tane daha almayı düşüneceksiniz. Belki de bir arkadaşınıza tavsiye edip onun almasını sağlayacaksınız. Criteo reklamlarının temel amacı tam olarak budur.

Criteo’yu Kimler Kullanabilir?

Criteo reklamlarını kimler kullanabilir? Diye merak ediyorsanız; yeniden pazarlama konusunda daha doğru stratejiler geliştirmek isteyen ve dönüşüm odaklı olan tüm web siteleri Criteo reklamlarını deneyebilir.

Criteo Nedir? Nasıl Kullanılır?
Criteo Reklamları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Criteo Nasıl Kullanılır?

İlk olarak Criteo.com web sayfasından kendinize kullanıcı profili oluşturmanız gerekiyor. Profilinizi oluştururken sizden istenen forma; ad, soy ad, iş yeri mail adresi, telefon, şirket adı, iş rolü, ülke, şirket tipi gibi bilgilerinizi girmeniz ve hangi hizmeti satın almak istediğinize dair bir not yazmanız gerekiyor.

Criteo Kullanıcı Profili Oluşturmak
Criteo Kullanıcı Profili Oluşturmak

Kullanıcı profili oluşturduktan sonra yapmanız gereken şey, seçeceğiniz reklam kampanyası ile ilgili amacınızı (objective) belirlemektir. Daha sonra, seçtiğiniz reklam kampanyası ile ne elde etmek istediğinize karar vermelisiniz. Bu Criteo için dijital pazarlamada farkındalık (awareness) konusudur. Yani, potansiyel müşterilerinizin markanızı ya da ürününüzü fark etmesini sağlar ve sitenize trafik çekersiniz.

Farkındalık yarattıktan sonra ürün veya hizmetiniz için, ilgi ve görünürlük oluşturma aşaması devreye giriyor. Bu aşama değerlendirme (consideration) aşamasıdır. Bilgisayar ve aplikasyon görünümleri için reklamlar düzenlenir. Son olarak da insanları ürün veya hizmetlerinizi düşünmeye, daha fazla bilgi edinmeye ve en nihayetinde satın almaya teşvik etmiş olursunuz. Bu aşama da dönüşüm (conversion) olarak adlandırılır.

Criteo Nasıl Kullanılır?
Criteo Nasıl Kullanılır?

Criteo Reklamları Nasıl Yapılır?

Öncelikle bir müşteri sitenizi ziyaret eder ve sizin istediğiniz kayıt olma, satın alma vs. gibi işlemleri gerçekleştirmeden sitenizi terk eder. Ardından bu müşteri, farklı bir zamanda işlem yapıyorken, markanızın reklam gösterimi için tekrardan hedeflenir ve Criteo reklamları devreye girer. Ziyaretçinizin ilgisi tekrardan markanızın üzerine çekilir ve ziyaretçi satın alma işlemini tamamlamak için sitenize geri döner.

Criteo Nedir? Nasıl Kullanılır?
Criteo Görüntülü Reklamlar

Criteo Dinamik Yeniden Pazarlama (Dynamic Retargeting)

Satışlarınızı artırabilmek için müşterilerinize doğru anda, doğru reklamı sunmanız çok önemlidir. Sitenize yerleştirilen bir kod parçası olan Criteo AI Engine, sitenizdeki alışveriş yapanları görmenize ve reklamlarınızdaki ürün önerilerini güçlendirmenize olanak sağlar. Bu yöntemi Criteo, dinamik yeniden hedefleme olarak adlandırıyor. Böylelikle mevcut olan en iyi reklam görselini seçmiş oluyorsunuz ve alışveriş yapmadan ayrılan ziyaretçilerinizi, satın almaya geri getirme şansınız çok daha yüksek oluyor.




Criteo Partnerlik Hakkında

Criteo ile çalışmak için Criteo ile partnerlik yapan reklam ajanslarıyla iletişime geçebilir, profesyonel bir dijital pazarlama ekibiyle çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz. Kurucusu olduğum Massive Digital Agency ile Criteo için partnerlik yaparak dijital pazarlamada ihtiyacınız olan tüm süreçlerde yanınızda oluyoruz.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz: iletisim@massivedigital.com.tr


Aklınıza takılanları sayfanın altında bulunan Bir Cevap Yazın kutusundan iletebilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle.

Öneri İçerik: https://www.ahmetbalat.com/yeniden-pazarlama-remarketing-nedir-nasil-yapilir/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu