Dijital Pazarlama

SSL Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Alınır?

SSL Sertifikası, web sitenizin doğrulanmasını sağlayan ve sitenizin güvenli olduğunu gösteren bir dijital sertifikadır.

SSL Sertifikası bulunan web sitelerinin başında “https://” ibaresi yer alır ve ayrıca kısaltmanın başındaki S harfi Secure (güvenlik) kelimesinden gelir. İnternet siteleri https kullanarak, sayfaya gelen ziyaretçilerin verilerinin üçüncü parti kişiler tarafından görüntülenmesinin önüne geçer. Diğer yandan, Google tarafından güvenilir olarak işaretlenerek arama sonuçlarında listenin üst sıralarına yerleşir. Yani SSL Sertifikası SEO açısından da olumlu sonuçlar sağlar.

Dolayısıyla SSL Sertifikası, e-ticaret, blog, forum, haber, dernek ve vakıf başta olmak üzere tüm web sitesi çeşitleri için hayati önem taşır. Gelin güvenli hizmetin bel kemiği SSL Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Gereklidir? Daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

SSL Sertifikası Nedir? Neden Gereklidir?
SSL Sertifikası Nedir? Neden Gereklidir?

SSL Sertifikası Nedir? Tanımı ve Açıklaması

1994’te Netscape’in geliştirdiği SSL sertifikası, web sitelerinin kimliğini doğrular ve e-ticaret siteleri başta olmak üzere ziyaretçilerin sistemlere kaydettikleri şifre, kimlik numarası ya da kredi kartı bilgileri gibi kişisel verilerini koruma altına alır.

Secure Sockets Layer kelimelerinin baş harflerinden oluşan SSL kısaltması, Güvenli Giriş Katmanı anlamını taşır. SSL sertifikası internet sitelerinin kök dizinine eklenerek dijital güvenlik hizmeti sağlar. Server ile alıcı arasında şifreli iletişim kuran SSL sertifikası, ayrıca ağ üzerindeki bilginin gizlilik ve bütünlük içerisinde aktarılmasını sağlar.

Sertifikanın fonksiyonu, sunucu tarafındaki anahtar ve istemci tarafındaki sertifika aracılığıyla çalışır. Örneğin; web sayfasında bir form doldurduysanız veya kredi kartı bilgilerini girdiyseniz tüm bilgileriniz sunucuya 126/258 bit şifrelenerek ulaşır.

SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?

Sertifikanın ne olduğunu öğrendiğimize göre gelelim işlevleri konusuna. Öncelikle Let’s Encrypt veya CloudFlare gibi sağlayıcılardan temin edebileceğiniz SSL sertifikasının kurulumu, uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Peki Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Microsoft Explorer ve Opera gibi tarayıcılar tarafından kullanılan SSL sertifikası ne işe yarar ve site sahibine yararları nelerdir? Şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Gizlilik ve çift taraflı güvenlik sağlayan SSL sertifikası, ziyaretçi bilgilerinin kötü amaçlarla kullanılmasını önler.
  • 128, 192, 256 bit şifreleme standartlarında hizmet veren Advance Encryption Standard sayesinde işlemler oldukça hızlıdır.
  • Web tarayıcısıyla sunucu arasındaki veri transferini şifreli şekilde gerçekleştirir.
  • SSL sertifikası asimetrik veya anahtarlı şifreleme yöntemleri kullandığı için güvenli hizmet sunar.
  • Dünya çapındaki tüm web sitelerinde kullanılan SSL protokolü, standart algoritmaya sahiptir.
  • Şifreli iletişim sağlayan dijital teknoloji, web siteleriyle etkileşime girdiğinizde faydalı bir deneyim yaşamanızı sağlar.
  • SSL sertifikası, sağlayıcı firmaya ait bilgilerin doğru olup olmadığını kimlik doğrulaması yaparak kontrol eder.
  • Arama çubuğundaki kilit simgesine tıklayarak sertifika bilgilerine ulaşabilirsiniz.
  • E-ticaret gibi online ödeme gerektiren veya blog, alışveriş ya da eğitim amaçlı siteler, SSL sertifikası ile güvence altındadır. Sertifika protokolü, kimlik avı saldırılarına karşı önlem görevindedir.
  • SSL sertifikası, arama motoru sıralamaları kriterlerinde oldukça önemlidir. Özellikle kullanıcılara sitenin güvenli olup olmadığına dair bilgi verir. Güvenli siteler, arama motorlarında üst sıralara yerleşir.
  • SSL sertifikası aynı zamanda SEO çalışmalarına önem katarak içeriklerinizin kalitesini artırır.
SSL Sertifikası neden gereklidir?
SSL Sertifikası ne işe yarar?

SSL Nasıl Çalışır?

SSL, Public ve Private Key adı verilen anahtarlar kullanılarak yapılan kodlama çeşididir. Ayrıca dijital ortamda kodlanmış yazılımlardan meydana gelir. Private Key sizde kalırken Public Key bağlantı kurmak istediğiniz kullanıcılara gönderilir ve böylece, çift yönlü koruma sağlanmış olur.

Sizinle iletişim kurmak isteyen kullanıcı size Public Key aracılığıyla güvenli mesaj yollar. Anahtarlardan birinin kilitlediği veri diğeriyle açılır. Böylece hızlı ve kolay şekilde aktif olan protokol sayesinde web siteleriniz güvenli hale gelir.
Ziyaretçilerin gizliliğini sağlayan SSL sertifikası, sitenize değer katar ve dolayısıyla web sitesi trafiği sürekli hale gelir.

SSL Sertifikası Nereden Alınır?

SSL sertifikası yerli ve yabancı hosting firmalarından alınabilir. Türkiye’de en bilinen ve en profesyonel hosting firmaları Natro, GoDaddy, Turhost ve İsim Tescil’dir. Bu gibi firmalardan SSL sertifikası alabilirsiniz. Bazı firmalar SSL sertifikasının kurulumunu da yaparken kimisi yapmaz. Dolayısıyla SSL sertifikası alırken mutlaka ilgili firmanın kurulum işlemini yapıp yapmadığı hakkında ön bilgi almanızı öneririm. 🙂

ÖNERİ İÇERİK: Youtube’da Nasıl Reklam Verilir? https://www.ahmetbalat.com/youtubeda-nasil-reklam-verilir/

Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel gelişmeler için Telegram kanalıma abone olun: https://t.me/ahmetbalatcom

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu