E Ticaret

Pazaryeri Nedir? E-ticaret Sitesinden Farkı Nedir?

Pazaryeri kavramı, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek online alışverişi önemli bir değer haline getirmiştir. E-ticaret sektörü, geleneksel yöntemlerden beslendiği için alışveriş merkezi alışkanlıklarının dijitale adapte edilmesiyle tüketicilerin birinci tercihi haline geldi.

Pazaryerlerine olan talebin artması, özel e-mağazaları harekete geçirdi. Nitekim sonrasında hem e-ticaret sektörü hem de tüketiciler adına verimli rekabet ortamları doğdu.

Peki, sizler pazaryerlerinin mi yoksa e-ticaret sitenizin mi daha verimli olduğunu düşünüyorsunuz? Gelin blog yazımızda “Pazaryeri nedir? Pazaryeri mağazasının e-ticaret sitesinden farkı nedir?” Birlikte inceleyelim. 🙂

Pazaryeri ve E-ticaret Sitesi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Pazaryeri ve E-ticaret Sitesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pazaryeri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pazaryeri (marketplace) kavramı; geleneksel ticarette olduğu gibi alıcıyı, satıcıyı ve pazaryeri yöneticisini bir araya getirerek e-ticareti kolaylaştıran çevrim içi alışveriş platformlarını ifade eder.

Pazaryeri ortamında yönetici, bir e-ticaret sitesi kurar. Satıcılar da bu e-ticaret sitesi üzerinden mağaza açarak ürünlerini buradan satar. Alıcı tarafındaki tüketiciler de e-ticaret sitesine girerek hem ürünleri hem de satıcıları karşılaştırır ve dilerse alışveriş yapar.

E-ticaret sitesi ve pazaryeri, satıcıyla alıcıya farklı imkanlar sağladığı için iki farklı seçenek şeklinde değerlendirilir. Özünde pazaryeri (marketplace) de e-ticaret sitesidir. Ancak pazaryerinde e-ticaret yapan kişi sayısı çok fazladır.

Kendi e-ticaret sitenizde mülk sahibi etiketiyle hizmet verirken pazaryerlerinde kiracı olursunuz. Dolayısıyla pazaryeri ve e-ticaret sitesinin en önemli farklı budur. Diğer bir deyişle çevrim içi alışveriş merkezinin içerisinde mağaza açmış oluyorsunuz.

E-ticaret sitesi ve pazaryeri özellikleri
E-ticaret sitesi ve pazaryeri farkı

Aşina Olduğumuz Pazaryeri Örnekleri

Pazaryeri statüsünde hizmet veren platformların büyüyebilmeleri için popüler olmaları gerekir. Satıcının çok olması hem ürün çeşitliliği hem de geniş müşteri havuzu anlamına geldiği için özellikle satıcı sayısının yüksek olması pazaryerlerini güçlendirir. Gelin pazaryeri olma yolculuğunda global alanda üne sahip olan platformları birlikte inceleyelim.

Amazon

E-ticaret sektörünün mucidi kabul edilen Amazon, ilk e-ticaret sitesi örneklerinden biridir. Platform, özgün yöntemleriyle dünyanın en büyük pazaryerlerinden biridir. Ziyaretçi sayısının çok fazla olması ve özel avantajlar sunması gibi detaylar satıcı ve alıcıları çeken özelliklerinin arasında sayılabilir.

Pazaryeri örnekleri - Amazon
Amazon.com.tr

Hepsiburada

Doğan Holding’in kurumsal girişimi ve aynı zamanda Türkiye’nin en eski pazaryerlerinden biri olan platform, 1998’den beri faaliyet gösteriyor.

Hepsiburada, başlarda pazaryeri (marketplace) olarak hizmet veriyordu. Ancak binlerce tedarikçi ve milyonlarca kullanıcı kazandıktan sonra e-ticaret sitesi olarak da kendisi için hizmet vermeye başladı. Dolayısıyla günümüzde satıcılar arasında diğer e-ticaret girişimcileriyle beraber platformun kendisi de yer alıyor.

Pazaryeri örnekleri hepsiburada
Hepsiburada.com

Trendyol

2010’da özellikle giyim alanındaki e-ticaret boşluğunu doldurmak için kurulan pazaryeri, kısa sürede ciddi anlamda büyüme kaydetti. Geçmişi çok eski olmamasına rağmen günümüzde 20’den fazla ülkede hizmet veriyor.

E-ticaret girişimlerini müşterileriyle bir araya getiren Trendyol, ayrıca kendi kargo hizmetini de veriyor.

Pazaryeri örnekleri trendyol
Trendyol.com

Pazaryeri Çeşitleri Nelerdir?

Pazaryeri (marketplace), amacı gereği alıcı ve satıcıyı ortak pazarda buluşturur. Alıcı, satıcı, ürün tipi ve satış yöntemi gibi detaylar ise pazaryerlerinin farklı çeşitlere ayrılmasını sağlar.

Pazaryerleri, genellikle 3 grupta incelenir:

  • Yatay Pazaryeri

E-ticaretteki en yaygın pazaryeri çeşidi olmasının yanında sektör ve kategori çeşitliliğine sahiptir. Ayrıca yatay pazaryerlerinde ürün yelpazesi her zaman geniştir ve ürün tipi veya sektör sınırlaması bulunmaz. Örnek verecek olursak yatay pazaryeri modelinde, aynı siteden teknolojik ürünler ve tekstil ürünleri beraber satılabilir.

  • Dikey Pazaryeri

Dikey pazaryeri daha niş kitleye hitap eder. Bu modeldeki platformlar yalnızca tek sektör, kategori veya ürün çeşidi satışına izin verir. Örneğin; teknolojik aletlerin satıldığı bir dikey pazaryeri platformunda gıda ürünleri satılmaz.

  • Küresel Pazaryeri

Küresel pazaryeri modeli e-ihracat girişimcileri için idealdir. Bu modeldeki platformlara dünyanın birçok ülkesinden erişilebilir. Hemen hemen her şeyin satılabildiği global e-ticaret pazarları, küresel pazaryerlerine örnek verilebilir.

Pazaryerinde Yer Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Pazaryerlerinde çevrim içi şekilde ve birkaç adımda mağazanızı açabilir ve kolayca satış yapabilirsiniz. Ancak pazaryerinin markanıza ne gibi etkileri olacağını önceden araştırmalı ve buna göre hareket etmelisiniz.

Pazaryeri, sunduğu veya sunmadığı hizmetler doğrultusunda, markanız için avantaj yaratabildiği kadar dezavantajlı da olabilir.

Pazaryerinin Avantajları Nelerdir?

• Site açmanıza gerek kalmadan ürün veya hizmet satabilirsiniz. Dolayısıyla SEO, Hosting ve web tasarım gibi detaylarla uğraşmazsınız.
• Ödeme yöntemi, reklam ve lojistik hizmetleri gibi detaylarla pazaryeri ilgilenir.
• Site kurmaktansa mağaza açmak daha ekonomiktir.
• Dünya çapındaki pazaryerleriyle e-ihracat yapabilirsiniz.
• Geniş bir müşteri yelpazesine sahip olabilirsiniz.
• Pazaryerinin hali hazırda inşa ettiği prestij ve güvenirlikten yararlanabilirsiniz.

Pazaryerinin Dezavantajları Nelerdir?

• Yaptığınız her satışta komisyon ödersiniz.
• Hizmet verdiğiniz kategoride rekabet çok olabilir.
• Rekabet sebebiyle indirim yapmanız ve fiyatlarınızı devamlı güncel tutmanız gerekir.
• Listeleme ve kategori sayfalarında öne çıkmak istiyorsanız ekstra ödeme yapmanız gerekir.
• Kalıcı müşteri kazanma ihtimaliniz çok düşüktür.
• Mağazanızı kapattığınızda yorum, puan gibi bilgilerinizin yanında müşterilerinizi de kaybetmiş olursunuz.

ÖNERİ İÇERİK: Pazarlamanın 4P’si Nedir?
https://www.ahmetbalat.com/pazarlamanin-4-psi-nedir/

Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel gelişmeler için Telegram kanalıma abone olun: https://t.me/ahmetbalatcom

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu