Dijital Pazarlama

Pazarlamanın 4P’si Nedir?

Pazarlamanın 4 P’si, bir ürün veya hizmetin pazarlanması sürecini oluşturan dört temel unsuru ifade eder. Şirketler, tüketicilerini ürünleri satın almaya yönlendirmek için pazarlama karışımlarını kullanır. Pazarlama karması aşağıdaki faktörleri ele alır:

  • Tüketicilerin ihtiyaçlarını veya isteklerini anlamak
  • Mevcut ürün teklifinin başarısızlığının nedenini belirlemek
  • Söz konusu sorunları çözmenin ve ürün/hizmete dair kamuoyu algısını değiştirmenin yollarını bulmak
  • Rekabet avantajını artırmak için ayırt edici özellikler yaratmak
  • Ürünün tüketicilerle nasıl etkileşime girdiğini/girmediğini anlamak

Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Pazarlamanın 4 P’si kavramı dünyada pazarlamanın üstadı olarak bilinen Philip Kotler’ın 1960’lı yıllarda yayınladığı Pazarlama İlkeleri kitabında yer aldı. Kitabın dünyada yayılmasının ardından da bu kavram pazarlamacılar arasında popüler hale gelerek günümüze kadar ulaştı. Bence hala geçerliliği olan bu kavramı gelin hep birlikte inceleyelim.

Pazarlamanın 4 P’si Hangi Kavramları İçerir?

Ürün (Product/Service)

Ürün, tüketici ihtiyaçlarını veya arzularını karşılayan herhangi bir mal veya hizmettir. Aynı zamanda tasarım, hacim, marka adı vb. gibi fiziksel yönleri olan bir hizmet paketi olarak da tanımlanabilir. Ürün türü, algılanan değerini etkiler ve bu da şirketlerin onu karlı bir şekilde fiyatlandırmasına olanak tanır. Ayrıca ürün yerleştirme ve reklamlar gibi diğer yönleri de etkiler.

Şirketler, amaçlarına ulaşmak için ambalajı, satış sonrası hizmeti, garantileri ve fiyat aralığını değiştirebilir veya yeni pazarlara açılabilir. Pazarlamacılar, ürün yaşam döngüsünü anlamalı ve yaşam döngüsünün her aşaması, yani giriş, büyüme, olgunluk ve düşüş için stratejiler geliştirebilmelidir.

Fiyat (Price)

Bir ürünün fiyatı, satış hacmini ve dolayısıyla ticari kârı doğrudan etkiler. Rakipler arasındaki talep, maliyet, fiyatlandırma eğilimleri ve hükümet düzenlemeleri, fiyatı belirleyen çok önemli faktörlerdir. Fiyat genellikle ürünün gerçek değerinden ziyade algılanan değerini yansıtır. Dolayısıyla bu durum, eşsiz özellikleri bulunan ürünün fiyatının artırılabileceği veya ürüne erişim oluşturmak için fiyatının azaltılabileceği anlamına gelir.

Fiyatlandırma, temel fiyat, indirimler, fiyat değişikliği, kredi koşulları vb. açısından karar vermeyi içerir. İndirim gibi tekniklerin ne zaman gerekli veya uygun olduğunu analiz etmek de önemlidir.

Promosyon (Promotion)

Promosyon, reklam, satış gücü, doğrudan pazarlama, halkla ilişkiler, reklam bütçeleri vb. ile ilgili kararları içerir. Promosyonun temel amacı, bir şirket tarafından sunulan ürün ve hizmetler hakkında farkındalığı yaymaktır. Promosyon, tüketicileri pazardaki diğerlerine göre belirli bir ürünü seçmeye ikna etmeye yardımcı olur.

Promosyon çalışmaları şunları içerir:

  • Reklam: Ürünle ilgili sponsorlu, kişisel olmayan bir mesajı ileterek bir ürün, hizmet veya fikir satmanın yoludur.
  • Halkla ilişkiler: Bir şirketin kuruluşundan halka veya diğer kurumlara bilgi akışını, yönetimini ve kontrolünü içerir.
  • Pazarlama stratejisi: Doğru hedef pazarı belirlemeyi ve söz konusu pazara girmek için reklam gibi araçları kullanmayı içerir. Pazarlama stratejileri ayrıca, ürün için ilgili veya hedeflenen reklamları tetikleyebilecek Google’daki arama işlevleri sınıfının belirlenmesini, bir şirketin web sayfasının tasarımını ve düzenini veya Twitter ve Instagram gibi sosyal medya hesaplarında yayınlanan içerikler gibi çevrimiçi faktörleri de içerir.

Günümüzdeki her türlü geleneksel reklamcılık ve dijital reklamcılık promosyona örnektir.

Yer (Place)

Yer, ürünlerin satışa sunulacağı yerin seçilmesini içerir. Ticaret kanallarını yönetmenin temel amacı, ürünün müşteriye doğru zamanda ve yerde iletilmesini sağlamaktır. Ayrıca toptan ve perakende satış yerlerinin konumlandırılması ve fiyatlandırılmasıyla ilgili kararları da içerir.

Dış kaynak kullanımı veya şirket nakliye filoları gibi dağıtım kanallarına maliyet-fayda analizi sonrasında karar verilir. Mağazalar tarafından ürüne tahsis edilen raf alanı gibi küçük detaylar da yer almaktadır. Günümüzdeyse sosyal medya mecraları ve pazaryerleri satışa sunulacak yerlere örnek olarak gösterilebilir. 🙂

Pazarlamanın 4 P’sinin Uzantıları

Yeni nesil pazarlamacılar, Pazarlamanın 4 P’sini hizmetleri de içerecek şekilde genişletmeyi tavsiye ediyor:

  • İnsanlar: Hizmet, sağlayıcıların ve tüketicilerin doğrudan etkileşimini içerir ve dolayısıyla öznelliğin kapsamını artar. Görünümler, iletişim, takdir, tüketici etkileşimi, davranış ve hizmet tutumu önemli unsurlardır.
  • Fiziksel Kanıtlar: İşyerinin atmosferi, düzeni ve tasarımı, marka imajını büyük ölçüde etkileyebilir.
  • Süreç: Hizmet sunarken süreklilik yaratmak için politika, sistemler ve tüketici katılımı durumlarında genellikle standartlaştırılmış prosedürler benimsenir.

Aşağıdaki videoda e-ticarette başarılı olmak için pazarlamanın 4 p’sinin nasıl kullanılması gerektiğini de anlattım. Daha anlaşılır olabileceğini düşünüyorum. 🙂

E-Ticarette Başarılı Olmak için Pazarlamanın 4 P’si!

ÖNERİ İÇERİK: Growth Hacking Nedir?
https://www.ahmetbalat.com/instagramda-cekilis-yapmak/

Sosyal medya ve dijital pazarlama dünyasından en güncel gelişmeler için Telegram kanalıma katılın: https://t.me/ahmetbalatcom

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu