Dijital Pazarlama

ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?

OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekâya dayalı bir sohbet robotu olan ChatGPT, kendisine yöneltilen soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabiliyor. Yani yapay zekanın en üst hali gibi de yorumlayabiliriz. Halihazırda pek çok iş kolu için önemli bir yardımcı olması planlanan ChatGPT’yi enine boyuna inceledik.

ChatGPT’ye Nasıl Üye Olunur?

ChatGPT kullanmak istiyorsanız öncelikle chat.openai.com adresine girin. Eğer bu platforma ilk kez girecekseniz başlamadan önce OpenAI ile ücretsiz bir hesap oluşturmanız gerekir. Bir Google veya Microsoft hesabıyla kolayca oturum açabilir veya yalnızca e-posta adresinizi girerek üye olabilirsiniz. Üyelik işleminin ardından, kurulumu tamamlamak için kayıt sayfasına gireceğiniz bir onay numarası alacaksınız. Bunu girdiğiniz takdirde kullanıma başlayabilirsiniz.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

ChatGPT sohbet robotunun kendisini kullanmak oldukça basit! Bu noktada tek yapmanız gereken robota soru sormaktır.

ChatGPT web sayfasının kullanımı da son derece basit ve sonuçların doldurulacağı bir alan ve sayfanın altında kullanıcıların sorularını yazması için bir metin kutusu içerir. 

ChatGPT sorduğunuz sorulara olabildiğince iyi sonuçlar verse de en iyi sonuç için kendinizi ‘iyi bir şekilde ifade etmeniz’ beklenir. Gerisini zaten ChatGPT kendisi halleder.

Buna örnek vermek gerekirse “Güneş sistemi nasıl oluştu bunu detaylarıyla açıklar mısın?” sorusu “Güneş sistemi nasıl oluştu?” sorusuna göre daha fazla paragrafla daha ayrıntılı bir sonuç verecektir. Ya da “Bir ortaokul öğretmeni olarak güneş sisteminin nasıl oluştuğunu açıklayın.” diyerek ChatGPT’ye stil veya ton hakkında daha fazla rehberlik vererek bunu bir adım daha ileri götürebilirsiniz.

Yani ChatGPT’yi, Google’dan ayıran en temel özelliklerden birisi de bu. Sistem aynı konuyu farklı dil, ton ve kapsamlarla anlatma kabiliyetine sahiptir.

Ayrıca, ChatGPT ile belirli sayıda paragraf içeren bir makale isteğinde de bulunabilirsiniz. “Mary Shelley’nin Frankenstein’ını anlatan dört paragraflık bir kompozisyon yazınız.” talebiyle son derece ayrıntılı bir sonuç almak mümkün! 

Eğer yeterli bilgi varsa, yapay zeka komutları doğru ayrıntılarla yerine getirecektir. Aksi takdirde, ChatGPT’nin boşlukları yanlış verilerle doldurma olasılığı vardır. OpenAI, bu örneklerin nadir olduğunu, ancak bu tip sıkıntıların kesinlikle meydana geldiğini belirtiyor. Henüz çok yeni bir teknoloji olduğu için ChatGPT’nin şu anda “2021’den sonraki dünya olayları hakkında sınırlı bilgiye” sahip olduğu belirtiliyor.

Tüm bu güzelliklerinin yanı sıra ChatGPT’yi karanlık modda veya aydınlık modda kullanma seçeneğiniz de var. Yani yapay zeka hiçbir şeyi atlamamış. 🙂

ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır?

ChatGPT Kullanmak Ücretsiz mi?

Evet, ChatGPT’nin temel sürümünün kullanımı tamamen ücretsizdir. Fakat ChatGPT’nin tüm imkanlarından faydalanmak elbette belirli bir ücretle gerçekleşiyor.

ChatGPT’nin ücretli ve premium özelliklere sahip bir paketi bulunuyor. Bu sayede programı ücretsiz olarak kullanabildiğiniz gibi, ek özellikler kullanabilmek için dilerseniz ödeme de yapabiliyorsunuz.

ChatGPT Plus’ın Sunduğu Özellikler

Aylık 20 dolar karşılığında aşağıdaki ek özellikleri kullanabilirsiniz:

  • ChatGPT yoğun olarak kullanıldığında ücretsiz sürüm çalışmayabiliyor. Ancak ücretli Plus sürümüne abone olursanız talep yüksek dahi olsa ChatGPT’yi kullanabiliyorsunuz.
  • ChatGPT genel olarak ne kadar hızlı cevap verirse versin bazı zamanlarda sistem hantallaşabiliyor. Plus sürümünde böyle bir durum söz konusu olmuyor.
  • Plus üyeleri, yeni sunulan özelliklere öncelikli olarak erişme hakkına sahip oluyor.

ChatGPT uygulamasının dışında birçok uygulama, ChatGPT API’sini kullanarak OpenAI ile ortaklık kurduğunu duyurdu. Yani ChatGPT yapay zekası daha pek çok popüler uygulamada karşımıza çıkabilecek. Bunlar, Snapchat’in yanı sıra Microsoft 365 uygulamasını da içeriyor. Bunun yanı sıra iPhone’ların vazgeçilmezi Siri’nin ChatGPT robotuyla değiştirilmesine kadar pek çok seçenek üzerinde çalışmalar sürüyor.

ChatGPT’ye Neler Sorulabilir?

Piyasaya sunulduğundan beri insanlar, chatbot’un yapabileceği ve yapamayacağı her şeyi keşfetmek için deneyler yapıyor ve sonuçlardan bazıları akıllara durgunluk verecek cinsten. İstediğimiz bilgileri geleneksel arama motorlarından almayı öğrendiğimiz gibi, ChatGPT’den en iyi sonuçları almak biraz zaman alabilir. 

ChatGPT’nin iyi bir sonuç vermesi ondan ne istediğinize bağlı! Yani onu dilediğinizi sorsanız da bunun üslubunu düzgün kurmanız yapay zekanın daha iyi yanıt vermesini sağlar. Bunu öğrenmenin tek yoluysa denemek!

ChatGPT’nin harika bir teknoloji ürünü olduğunu anlamak için en iyisi kendi başınıza denemeler yapmak!

Ayrıca belirtmek gerekiyor ki OpenAI, “güvenli ve faydalı bir yapay genel zeka oluşturmak” için koruma önlemlerine sahiptir. Bu, herhangi bir şekilde nefret dolu, cinsiyetçi, ırkçı veya ayrımcı olan soruların genellikle yasak olduğu anlamına gelir.

ChatGPT “Kapasite Hatası” Nedir?

Son zamanlarda ChatGPT’yi kullanmaya çalışan birçok kişi, siteye erişmeye çalışırken “kapasite doldu” bildirimi alıyor. 

ChatGPT’nin çalıştırılmasının maliyeti nedeniyle, OpenAI, sunucuları “kapasitedeyken” erişimi sınırlıyor. Bu yüzden uygulamadan yararlanmak isteyenlerin sıra beklemesi gerekiyor. Şu anda ChatGPT’nin karşı karşıya olduğu tüm sorunlar arasında, insanların ChatGPT’yi daha fazla kullanmasını engelleyen en büyük engel olarak bu gösteriliyor. Talep o kadar yüksek ki, son zamanlarda en yoğun zamanlarda bile daha fazla açılmasına rağmen, ChatGPT son birkaç ayda birkaç kez bakım nedeniyle birkaç saat kapalı kaldı.

Premium versiyonunun piyasaya sürülmesiyle ChatGPT’ye ulaşımın daha rahat olması öngörülüyor.

ChatGPT Hakkında Bilmeniz Gerekenler

ChatGPT İndirilebilir mi?

ChatGPT, bir web sayfası üzerinden kullanılıyor, yani indirmeye gerek yok. OpenAI, uygulama mağazalarının sahte sürümlerle dolu olmasına rağmen henüz resmi bir uygulama yayınlamadı. Bunlar, resmi ChatGPT uygulamaları olmadıklarından dikkatli bir şekilde kurulmalı ve kullanılmalıdır.

Yine de ChatGPT’yi kurmanın birkaç yolu vardır. İlk olarak, ChatGPT web sitesine gidebilir ve onu Edge aracılığıyla bir Windows uygulaması olarak kaydedebilirsiniz. Bunun için siteye gidin, üç nokta menüsünü tıklayın ve Uygulamalar’ın üzerine gelin. ChatGPT’yi masaüstünüzden yüklemek için Bu siteyi uygulama olarak yükle seçeneğine tıklayın.

ChatGPT Makale Yazmak İçin Kullanılabilir mi?

ChatGPT’nin kullanımı, birçok kullanıcının AI’ın gücünün arama motorlarından roman yazmaya kadar her şeyi nasıl değiştireceğini düşünmesiyle tartışmalarla doluydu.

Öğrenciler için kompozisyon yazmak, ChatGPT’nin nerede sorun haline gelebileceğinin en bariz örneklerinden biridir. ChatGPT bu makaleyi o kadar iyi yazmayabilir, ancak makale yazmak için size elverişli ortam hazırlayabilir.

Öğretmenler, okul yöneticileri ve geliştiriciler şimdiden bunun etrafında farklı yollar buluyor ve okullarda ChatGPT kullanımını yasaklıyorlar.

ChatGPT’nin metnine nasıl “filigran ekleyebileceği” ve bu intihal sorununu nasıl çözebileceği hakkında bazı fikirler var, ancak şu an itibarıyla, ChatGPT’yi tespit etmek hala çok zor.

Yani evet, ChatGPT makale yazabilir, fakat bunun özellikle okullarda intihale sebep olabileceği ihtimali yüksek olduğu için bu konuda tartışmalar yaşanıyor.

ChatGPT, Google’ın Yerini Alabilir mi?

Teknoloji dünyasında ChatGPT’nin bu kadar konuşulması ardından Google da harekete geçti. Hatta buna yanıt olarak şirket, zamanla aramaya entegre edilecek olan Google Bard AI’yı yavaş yavaş kullanıma sunacağını duyurdu. Jasper AI gibi hizmetlerde daha önce gördüğümüz gibi, önümüzdeki aylarda bu ChatGPT alternatiflerinden daha fazlasının ortaya çıkması bekleniyor. Yani ortalık kızışacak rez alın :))

ChatGPT’nin Geleceği Nedir?

Hiç şüphe yok ki teknoloji dünyası şu anda ChatGPT’ye takıntılı hale geldi ve bir süre daha böyle gideceğe benziyor. Modelin bir sonraki yinelemesi olan ChatGPT-4, şu anda yalnızca ChatGPT Plus için mevcut olmasına rağmen resmi olarak kullanıma sunuldu. Bununla birlikte, görsel giriş gibi belirli öğeler mevcut olmasa bile, Bing Chat’in en azından kısmen GPT-4 dil modeli üzerine inşa edildiğini biliyoruz.

Ancak daha büyük gelişme, ChatGPT’nin diğer uygulamalara nasıl entegre edilmeye devam edeceği olacaktır. Microsoft’un ChatGPT’ye milyarlarca dolarlık bir yatırım yaptığı ve bunun şimdiden karşılığını vermeye başladığı bildirildi. İlk entegrasyon, OpenAI’ın bazı özelliklerinin görevleri otomatikleştirmek ve transkript sağlamak için gösterildiği Teams Premium’daydı. Microsoft, ChatGPT doğal dil istemlerini doğrudan Word, PowerPoint, Outlook ve daha fazlası gibi Office uygulamalarına entegre eden 365 Copilot’u ortaya çıkardı.

Tüm bunlar, AI’nın geleceğinin epey parlak olacağını gösteriyor.

GPT-4 Nedir?

Sonuç

Bu yazımızda son dönemin yükselen değeri ChatGPT’nin ne olduğunu ve hayatımızda ne gibi alanlara dokunabileceğini inceledik. İlerleyen dönemde hemen her alanda karşımıza çıkabilecek olan ChatGPT, kesinlikle üzerine düşülmesi gereken bir proje.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu