Dijital Pazarlama

Google Tag Manager Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Tag Manager yani Türkçe ifadeyle Google Etiket Yöneticisi, kullanımı tamamiyle ücretsiz olan ve Google’ın bizlere sunduğu bir etiket yönetim sistemidir.

Google Tag Manager, Javascript veya HTML kodlarını hiçbir yazılım bilgisi gerektirmeden web sitemize kolaylıkla ekleyebildiğimiz, üzerinde değişiklikler yapabildiğimiz kullanımı anlaşılır bir sistem olmakla birlikte, Google Ads, Facebook ve Criteo gibi reklam platformlarının Yeniden Pazarlama ve Pixel dönüşüm kodlarını entegre edebildiğimiz bir sistemdir.

Google Tag Manager’da yeni bir hesap oluşturduğunuzda sistem size iki adet kod verir. Bu kodun ilkini web sitenizdeki tüm sayfaların “head” etiketleri arasına; ikincisini ise “body” etiketi arasına ekleyerek Google Tag Manager’ı kullanabilirsiniz.

GTM (Google Tag Manager), etiketler (tags), tetikleyiciler (triggers) ve değişkenlerden (variables) oluşmaktadır. Etiketler ile sisteme entegre ettiğiniz entegrasyon türünü seçebilir, Tetikleyicilerle bu entegrasyonun ne zaman etkin olacağını ya da hangi durumlarda etkin olmayacağını belirleyebilir, Değişkenler ile de Etiketler ve Tetikleyicileri istediğiniz kriterlere göre sınırlandırmak veya zenginleştirmek için kullanabilirsiniz.

Google Tag Manager’ın en büyük avantajlarından birisi web sitenize eklemek istediğiniz kodları saniyeler içerisinde ekleyebilmenizdir. GTM kurulduktan sonra sitenize yeni bir kod eklemek istediğinizde paneldeki kod yığınlarıyla vakit kaybetmek yerine GTM ile kolaylıkla kodları ekleyebilirsiniz.

Eğer GTM olmasaydı web sitenize girmek istediğiniz her kod için (eğer yazılım bilmiyorsanız) web geliştiricinizden sürekli olarak yardım almak durumundaydınız. Tüm kodların tek tek siteye girilmesi, sürekli güncellemelerin yapılması vb durumlar bu noktada size zorluklar yaşatacaktı. Ancak Google Tag Manager sayesinde tüm bu zorluklar ortadan kalkmış durumda! 🙂

GTM’e herhangi bir kod eklediğinizde bu kod Google tarafından titizlikle incelenir. Kod doğru şekilde GTM’e girildiyse Google tarafından 24 saat içinde aktif edilir. Böylelikle teknik problemlerin önüne de geçilmiş olur.

Eğer iyi bir Dijital Pazarlama Uzmanı olmak istiyorsanız Google Tag Manager’ı eksiksiz olarak öğrenmeniz gerekmektedir. Bunun için buraya tıklayarak Google’ın profesyonel eğitimlerinden de faydalanabilirsiniz.

Google Tag Manager Hesabı Oluşturma ve Siteye Ekleme

Öncelikle www.tagmanager.google.com adresine giriş yapın. Sonrasında sağ üstte bulunan Hesap Oluştur’a tıklayın.

Ardından ilgili yerleri hızlıca doldurduktan sonra aşağıdaki gibi size verilen kodları web sitenizdeki ilgili yerlere yapıştırın.

Kodları doğru yerlere eklediğinizden emin olmak için tarayıcınıza Google Tag Assistant eklentisini ekleyebilirsiniz. Bu eklenti sayesinde web sitenize eklediğiniz tüm kodları eksiksiz şekilde görebilirsiniz. 🙂

Google Tag Manager hesabı açmak ve siteye eklemek işte bu kadar kolay! 🙂

Google Ads dönüşüm etiketlerini Google Tag Manager ile web sitesine nasıl eklendiği ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz: https://www.ahmetbalat.com/google-ads-adwords-donusum-kodu-nasil-eklenir/

Aklınıza takılanlar ve sormak istedikleriniz olursa aşağıdaki yorum kutucuğuna yazabilirsiniz.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere! 🙂

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu